Proglašena epidemija morbila u BiH: šta se može uraditi da se zaštitimo?

156

U nekoliko regija Bosne i Hercegovine proglašena je epidemija morbila (krzamak), a hara i veliki kašalj. Situacija nije bolja ni u drugim zemljama regiona. Kako se ovo dogodilo i šta se može učiniti da se smanji rizik od infekcije?

O tome na stranici vakcine.ba detaljnije piše Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka i osnivačica Društva za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet”, te njen tekst prenosimo u cjelosti.

Epidemija morbila proglašena je u Tuzli i Živinicama, zbog čega je trinaestero mlađe djece hospitalizovano s težim zdravstvenim problemima, kao posljedica nevakcinisanja djece protiv ove zarazne bolesti.

“Imamo hospitalizovanih 13 pacijenata, riječ je o nevakcinisanoj djeci s teškim kliničkim slikama“, rekla je za medije načelnica Klinike za dječje bolesti dr Lejla Osmančević.

Treba podsjetiti kako su vakcinalni obuhvati MMR (MRP) vakcinom koja štiti od morbila, rubeole i zaušnjaka iz godine u godinu sve manji. Prema posljednjim objavljenim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, iz 2022. vakcinalni obuhvati protiv morbila su iznosili (sramotnih) tek malo iznad 50%. Podsjetimo, kako bi se formirao zaštitni kolektivni imunitet, potrebno je da oko 95% populacije bude vakcinisano.

Ovo znači da možemo očekivati i izbijanja zaušaka i rubeole uskoro.

Jer ista vakcina štiti i od ovih bolesti.

Simptomi morbila

Početni simptomi se javljaju 9-14 dana nakon infekcije i uključuju visoku temperaturu, curenje iz nosa, konjuktivitis, i sitne bijele mrlje na unutarnjoj strani usta (Koplikove mrlje). Nekoliko dana kasnije javlja se osip (morbiliformni), počevši od lica i vrata postepeno šireći se po ostatku tijela. Period oporavka traje 2-3 sedmice. Osip nije isti kao kod pljuskavica (varičela). Često u medijima stavljaju pogrešnu sliku – simptome varičela umjesto morbila.

Uobičajene komplikacije morbila su proliv i infekcija uha. U teže komplikacije spada upala mozga, pluća i smrt, i ove komplikacije su češće kod djece mlađe od pet godina i kod starijih od 20 godina.

Zašto se događa epidemija morbila?

Ko su krivci? Propagandisti koji utjeruju strah od vakcina nesretnim roditeljima šireći dezinformacije o sigurnosti, sastavu i efikasnosti vakcina. Roditelji koji zanemaruju riječi stručnjaka i prenebregavaju vakcinaciju. Ljekari koji se boje vakcinisati djecu, pa ih šalju kući kada šmrču (šmrcavica i slinjenja bez akutne infekcije nisu kontraindikacija za vakcine). Institucije koje ne jačaju kapacitete – ne osposobljavaju nove pedijatre, ne provode preglede kartona djece. Dakle nije sav teret ovoga na roditeljima. Sve ovo umanjuje efikasnost i obezvrjeđuje rad ljekara koji se trude na vrijeme vakcinisati svoje male pacijente i zaštititi ih.

Roditelji imaju pogrešne informacije, opasne dezinformacije, da djeca morbile lako prebole, da je to bezopasna bolest i da je bolje da prebole kako bi stekla imunitet. Imunitet od ove vakcine je jak, MMR vakcina je sigurna, a rizici prebolijevanja su daleko veći nego rizici nuspojava.

Često se događa da roditelji miješaju morbile i varičele. No čak ni varičele nisu bezopasna bolest.

Epidemija morbila: šta učiniti?

  • Ako ste se premišljali i vaše dijete nije primilo niti jednu dozu MMR vakcine ili je primilo samo jednu, a drugu nije – odmah idite svom pedijatra u Dom zdravlja i odradite vakcinaciju. Morbili nisu bezopasna bolest – oni mogu imati strašne komplikacije, dovesti do hospitalizacije vašeg djeteta i potencijalno smrti. Smrtnost iznosi 2 na 1.000 oboljelih, što nikako nije malo.
  • Ukoliko niste sigurni da li ste vi zaštićeni jer se ne sjećate da li ste primili tu vakcinu i nemate knjižicu, imamo jednu dobru i jednu lošu vijest: vakcinu možete primiti i u odrasloj dobi, ali ne u BiH. Morali biste otići u Hrvatsku, možda i u Srbiju. U BiH je ova vakcina namijenjena samo za pedijatrijsku upotrebu.
  • Institucije moraju pojačati vakcinalne obuhvate, dovesti mlade pedijatre, davati subvencije i stipendije za specijalizaciju pedijatrije i do tada, osposobiti porodične ljekare da vakcinišu i djecu. Potrebno je intenzivirati vakcinaciju i prolaziti kroz zdravstvene kartone djece te pozivati roditelje na vakcinaciju.
IZVORvakcine.ba, Jelena Kalinić
Prethodni postNajkreativniji pokloni za rođendan koji će oduševiti svakoga
Sledeći postProdajom slika do prihoda za “Užinu za sve”