Projekat izgradnje optičke telekomunikacine mreže

77

Predstavnici JP „Komunalno Brčko“ i firme „Conram“ iz Brčkog danas su svečano potpisali ugovor za izradu projektne dokumentacije za projekat optičkog povezivanja brojila u AMM sistemu. U ime našeg preduzeća, ugovor je potpisao Nikola Simikić, pomoćnik direktora za opšte i administrativne poslove, a u ime konzorcijuma kojeg čine Conram iz Brčkog i Arhitektonsko – građevinski institut iz Novog Sada, ugovor je potpisao Nedžad Ramić, direktor Conrama.

Riječ je o prvoj fazi projekta izgradnje optičke infrastrukture na teritoriji distrikta Brčko kojom je predviđeno povezivanje javnih preduzeća, obrazovnih ustanova, institucija kulture, zdravstvenih ustanova, mjesnih zajednica, trafostanica i ostalih zona od interesa, kao i povezivanje svih korisnika elektrodistributivne mreže.

Direktor JP “Komunalno Brčko” Admir Nuković rekao je da će izgradnja optičke telekomunikacione mreže i povezivanje sa prigradskim naseljima dovesti do stvaranja jedinstvene gradske mreže, te smanjiti potrebu za iznajmljivanjem pojedinih servisa od telekomunikacionih operatera. On je istakao da će na ovaj način biti smanjeni troškovi daljinskog očitavanja mjernih uređaja kod kupaca, ali istovremeno i poboljšan kvalitet komunalnih usluga, jer ćemo putem optičkih vlakana doći do svakog pojedinačnog korisnika.

Direktor Nuković je dodao da je priprema projektne dokumentacije za ovaj projekat prilika koja omogućava da JP “Komunalno Brčko” u saradnji sa Vladom Brčko distrikta BiH kandiduje sredstva u vrijednosti od 5 miliona evra prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje optičke infrastrukture na teritoriji Brčko distrikta BiH.

Projekat automatskog daljinskog očitanja i upravljanja pametnim brojilima (Automatic Meter reading / Automatic Meter Management), odnosno uvođenje napredne elektrodistributivne mreže primjenom inteligentnih tehnologija, sa izgradnjom optičke infrastrukture između optičkih čvorišta i trafo stanica u Brčko distriktu BiH, jedan je od najznačajnijih projekata Javnog preduzeća za komunalne djelatnosti „Komunalno Brčko“, koji je naše preduzeće samostalno počelo da realizuje. Zato se i stvorila potreba za izgradnjom jedinstvene optičke mreže koja će povezati sve zone grada, zbog čega je i potpisan današnji ugovor. Projekat izrade projektne dokumentacije trajaće 90 dana, nakon čega se kreće u njegovu realizaciju.

(Komunalno.ba)

Prethodni postU centru besplatan Wi-Fi
Sledeći postPoziv svim potencijalnim ponuđačima na besplatnu obuku registracije u sistemu e-nabavke

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime