Projekat „Skenirajmo korupciju“ promovisan među građanima Brčkog kroz uličnu akciju

63

Danas je u Brčkom, na Trgu mladih, simbolično, sa početkom u 12:05, organizovana ulična akcija promocije projekta „Skenirajmo korupcju“ koji se odnosi na praćenje javnih nabavki MRI i CT aparata za brčansko zdravstvo. Slučajni prolaznici su u neformalnoj komunikaciji sa predstavnicima UG “Demos”, koje implementira projekat „Skenirajmo korupciju“, upoznati sa problemima u vezi sa nabavkom MRI i CT aparata i šteti koju brčansko zdravstvo, ali i svi građani, trpe zbog tih problema.

„Zbog svih naših članova prodice, prijatelja, poznanika i sugrađana koji su, nažalost, izgubili bitku sa bolestima koje nisu na vrijeme otkrivene, naše ulične akcije počinjemo u 12.05. Problem oko nabavke pomenutih aparata prisutan je dugi niz godina, a pacijenti iz Brčko distrikta, uz komplikovnu proceduru, se sve vrijeme upućuju na dijagnostiku u privatne klinike u Brčkom i okruženju, za čije usluge se izdvajaju stotine hiljada KM na godišnjem nivou. Prema informacijama do kojih smo došli, u intervalu od 2017.-2019. godine izdvojeno je skoro 1.2 miliona KM za potrebe plaćanja usluga dijagnostike na MRI i CT aparatima u privatnim klinikama. Mi iz UG “Demos“ smo formirali tim koji će pratiti proces javnih nabavki pomenutih aparata, o čemu ćemo javnost redovno informisati, te ćemo učiniti sve da se javne nabavke ovih, brčanskom zdravstvu prijeko potrebnih aparata, intenziviraju i dovedu do kraja na najbolji mogući način. Nadamo se da će se ovi procesi završiti bez bespotrebnog odugovlačenja, koga je do sada svakako bilo, te će tako prestati praksa odvajanja visokih novčanih iznosa u korist privatnih klinika, što građani u velikom broju slučajeva vide kao osnovni razlog odugovlačenja postupaka javnih nabavki MRI i CT. Ovim putem apelujemo na sve donosioce odluka u Brčko distriktu BiH da se aktivno uključe u rješavanje ovog prioritetnog problema u zajednici i pomenute procese provedu u što skorijem roku, na korist svih građana Brčko distrikta,“ istakao je koordinator projekta Damjan Dundžić.

Mirana Đurić, asistent na projektu, navela je da je današnja akcija samo jedna u nizu akcija koje su planirane kroz implementaciju projekta „Skenirajmo korupciju“, te da nas očekuje nastavak uličnih akcija, kao i javne tribine, na kojima će se argumentovanono govoriti o pomenutim problemima. Očekuju nas i konferencije za medije, na kojima će prezentovati javnosti informacije do kojih je došao monitoring tim koji intenzivno radi na prikupljanju dokumentacije o dosadašnjim aktivnostima nadležnih u procesima nabavki CT i MRI.

Idejni tvorac projekta i predsjednik UG „Demos“, Božidar Jović, izrazio je odlučnost da NVO sektor bude aktivno uključen u sve važne društvene procese, te da zajedno radimo na kreiranju boljeg sutra svih nas.

Projekat “Skenirajmo korupciju” se realizuje u okviru programa pod nazivom „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ koju provode Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator, te Transparency International BiH (TIBiH) i Centar za razvoj medija i analize (CRMA) kao partneri na projektu, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postPočeli radovi na uređenju gradskog Zanatskog centra
Sledeći postBrčanski klubovi „Mladost“ i „Bimal – Jedinstvo“ osvojili KUP BiH