Promocija fotomonografije o malim ušarama na “Čarima zime”

84

U okviru manifestacije “Čari zime” u Brčkom, u četvrtak 16. decembra “Klub ljubitelja prirode” organizuje neformalnu promociju knjige-fotomonografije “Urbana dama”, autora Almira Hukića.

“Almir je “wildlife” fotograf iz Tuzle, koji je u proteklih nekoliko godina skrenuo pažnju stručne javnosti na svoj rad. Fotomonografija “Urbana dama” obrađuje fenomen zimovanja sove male ušare-utine (lat. asio otus) u gradovima sjeverne Bosne, a Brčko je svakako jedan od njih”, kažu u “Klubu ljubitelja prirode”.

Fenomen okupljanja sova u grupe specifičan je i karakterističan samo za ovu vrstu ptica i životinja uopšte, te je samim tim i zanimljiv, a naši sugrađani sugurno o tome ne znaju mnogo. Ovo je prilika za sve uzraste i generacije da saznaju nešto više o našim malim pernatim komšijama.

“Grad sa najbrojnijim zimujućim jatom sove male ušare je Kikinda u Srbiji, o čemu svake godine izvještavaju svjetski mediji, a za teritoriju BiH, kao gradovi sa najviše sova slove Šamac i Srbac. Sove su višestruko korisne ptice, ali često stradaju zbog raznih negativnih predrasuda koje o njima kruže. Mi želimo da razbijemo te predrasude i nadam se da ćemo u tome uspjeti”, kažu ljubitelji prirode.

Autor fotomonografije će biti prisutan u četvrtak od 18:00 časova na Trgu mladih u Brčkom, kada počinje zvanični dio promocije.

Posjetioci “Čari zime” i ranije se mogu upoznati sa aktivnostima “Kluba ljubitelja prirode”.

Dan prije, u srijedu 15. decembra na štandu “Kluba ljubitelja prirode” uživajte u promociji prirode kroz domaće proizvode – domaće sapune pod imenom “Maya from nature”, prirodne proizvode proizvođača “Lejlić” iz Palanke, domaće vino porodičnog gazdinstva “Ćuk” iz Hercegovine, “Laufer pivo”, prvo i za sada jedino zanatsko pivo koje se proizvodi u Brčkom, vunene čarape za hladne zimske dane, a svi su pozvani na šolju kuvanog vina ili čaja, te čašu vodnjike – eliksira zdravlja naših predaka, poručuju iz ovog udruženja.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postIva Karišik ponovo u Lavovima
Sledeći postSkupština usvojila Budžet Brčko distrikta BiH za narednu godinu