Prva posjeta Distriktu ambasadora Bugarske u Bosni i Hercegovini

53

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem i koordinatorom Brčko distrikta BiH pri Savjetu ministara BiH Miroslavom Gavrićem, održao je sastanak sa ambasadorom Bugarske u BiH Nj. E. Valerijem Ivanovim Yotovim. Ovo je Yotova prva posjeta Brčko distriktu BiH, nakon što je stupio na dužnost ambasadora.

Kako je izjavio gradonačelnik Kadrić, tokom sastanka sa ambasadorom razgovaralo se o različitim temama i mogućnostima saradnje Vlade Distrikta i Ambasade Bugarske, te će prva saradnja biti iz oblasti kulture organizovanjem jedne umjetničke postavke u prostorijama Galerije.

„Mi u Brčkom smo uistinu veoma zadovoljni kada postoji interesovanje predstavnika Međunarodne zajednice, predstavnika ambasada i nama prijateljskih zemalja gdje možemo prezentovati sve pozitivne procese koji se ovdje odvijaju i iskazati želju za saradnjom i podrškom u budućim aktivnostima. Iskoristili smo priliku da ambasadora Yotova upoznamo o sviim važnim aktivnostima koje Vlada Distrikta trenutno provodi, o našoj saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama u rješavanju nekih kapitalnih i infrastrukturnih projekata na području Distrikta, na uspostavi ekonomskih zona i generalno, na jednom jasnom političkom usmjerenju i perspektivi Brčko distrikta BiH kao političke zajednice, čiji građani zaslužuju bolji standard života i bolji status na ovom dijelu Balkana“ izjavio je gradonačelnik Kadrić.

Ambasador Yotov zahvalio se na pozivu i prijemu, iskazavši zadovoljstvo o postignutim dogovorima za buduću saradnju Brčko distrikta BiH i njegove zemlje.

„Naši narodi imaju duboke istorijske veze i naša bliskost se ogleda kroz sličnu kulturu, gastronomiju, zajedničku težnju za tolerancijom i suživotom. Evropska unija je najveći svjetski donator razvojne pomoći, a Bugarska kao članica EU ima poseban program razvojne pomoći finansiranjem projekata u zemljama Zapadnog Balkana, koji su za nas prioritetni i inkluzivni u BiH. Dobili smo vrlo dobar prijedlog za projekat na području Distrikta, u osnovnoj školi u Brezovom Polju, kojim je predviđenja izgradnja i opremanje sportskog terena za učenike uzrasta od šest do 15 godina, prilagođeno i za osobe sa posebnim potrebama za sport i fizičku kulturu“ izjavio je ambasador Yotov.

IZVORwww.vlada.bdcentral.net
Prethodni postKoja pića je najbolje piti ako ste na dijeti
Sledeći postAtletičari AK Cross nastavljaju da donose medalje u svoj grad