Prvi Jazzwa Fest od 9. do 15. avgusta u Brčkom

85

Grupa entuzijasta i ljubitelja umjetnosti u Brčkom odlučila je da ove godine između 9. i 15. avgusta organizuje sedmodnevni festival umjetnosti, koji će biti održan u Zanatskom centru.

„Festival će obuhvatiti sedam vrsta umjetnosti. Fokusiran je prvenstveno na mlade ljude i predstavlja jednu vrstu motivacije i podizanja svijesti o kulturi. Predavači i izlagači su dugogodišnji samostalni umjetnici i pravi pokazatelj koliko jedan čovjek može napraviti i uživati isključivo od svog rada i truda. Nastojimo da prikažemo da trend iseljavanja mladih može prestati, ukoliko imamo sadržaj koji će podizati svijest i prikazati ljudske vrijednosti i ljudski potencijal (umjetnosti) u našem gradu. Svako od nas konzumira umjetnost na različite načine, ali samo pravi načini nas čine jedinstvenim i originalnim“, izjavila je Almedina Cifrić, umjetnički direktor festivala.

Manifestaciju je podržao i EU info centar u BiH, odnosno Evropske unija.

„Sada kada smo na korak od održavanja, zahvaljujem se svim ljudima koji su nam pomogli u organizaciji. Ponosan sam što u naš grad dolaze umjetnici iz Tuzle, Banja Luke i Sarajeva, a još više na činjenicu da i mi imamo mnogo toga da ponudimo“, kaže Željko Lazarević, kojem je pripala uloga organizatora.

Brčacima će prve večeri biti predstavljena izložba mladog konceptualnog umjetnika iz Tuzle Rame Tučića, a posjetu svečanom otvaranju festivala i prvoj festivalskoj večeri potvrdili su i visoki zvaničnici BiH.

Iz organizacionog odbora naglašavaju da je kompletan program poklon građanima Brčkog, te kao takav potpuno besplatan. A program je sljedeći:

Prethodni postVlada objavila Javni poziv za finansiranje, sufinansiranje programa – projekata od javnog interesa iz Budžeta Distrikta
Sledeći postU Brčkom u četvrtak 12.8.2021. godine “Karting iz bloka”