Prvo bh savjetovanje o temi : “Elektrodistributivni sistemi – stanje i mogućnosti unapređenjaˮ biće organizovano u Brčkom

70

Na današnjoj konferenciji za novinare organizovanoj u prostorijama JP „Komunalno Brčko“ predstavnici Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRÉ i predstavnici JP „Komunalno Brčko“ najavili su da će u Brčkom od 15. do 17. maja 2016. godine biti održano prvo bosanskohercegovačko savjetovanje o temi : “Elektrodistributivni sistemi – stanje i mogućnosti unapređenjaˮ.

Na konferenciji su učestvovali Rusmir Mahmutćehajić, predsjednik BH CIGRE, kao i potpredsjednici ove organizacije Rasim Gačanović, Josip Kreh i Tatjana Konjić, a ispred JP „Komunalno Brčko“ Admir Nuković, direktor i Armin Drapić, šef RJ Elektrodistribucija.

Admir Nuković, direktor JP „Komunalno Brčko“, istakao je da je JKP od ove godine punopravni član BH CIGRÉ, mada su naši zaposlenici i do sada učestvovali u konferencijama koje organizuje ova organizacija, te da smo rado podržali prijedlog čelnih ljudi BH CIGRÉ da iz Brčkog krene rasprava o distributivnim sistemima električne energije, kao jedne od najznačajnijih funkcija za normalan život svih stanovnika, ali i industrije i grada u cjelini.

Mi donosimo dobru energiju u tu organizaciju i to potvrđujemo ovim prvim korakom, da smo suorganizatori savjetovanja i podrška u tehničkom i svakom drugom smislu, jer se trudimo da i mi kao preduzeće stalno uvodimo nove tehnologije i idemo naprijed, te smo sigurno ozbiljan partner organizacije jednog ovako značajnog skupa, rekao je Admir Nuković.

Rusmir Mahmutćehajić, predsjednik BH K CIGRÉ, upoznao je prisutne da je Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRÉ najveća profesionalna organizacija u Bosni i Hercegovini, koja je od 1993. godine i redovni član Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme – CIGRÉ Paris. BH K CIGRÉ je organizacija koja se na domaćem i međunarodnom planu bavi stručnim i naučnim problemima iz područja proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije kao i proizvodnje električne opreme, a posebno problematikom elektroenergetskih sistema. O tome svake druge godine organizuju i jesenje savjetovanje na kojem učestvuju brojni stručnjaci.

Mahmutćehajić je rekao da će se na savjetovanju u maju raspravljati i o brčanskim, i o bosanskohercegovačkim, ali i o evropskim i svjetskim problemima u distribuciji električne energije, te da je važno da svi, i političari i građani, shvate koliki je značaj napredovanja u ovoj oblasti, jer struja pokreće sve. Na savjetovanju se očekuje oko 200 učesnika, među kojima i predavači iz naše i susjednih zemalja.

Tatjana Konjić, potpredsjednica BH K CIGRÉ, rekla je danas da će skup u Brčkom od 15.-17.05.2016. godine biti prvi ovakve vrste u BiH, na kojem su predviđene stručne rasprave u sljedećim oblastima:

1.“Mrežne komponente elektrodistributivnih sistemaˮ i“ Razvoj elektrodistributivnih sistemaˮ
2.“Distribuirana proizvodnja ikorištenje električne energijeˮ i “Vođenje, zaštita, procesna informatika i telekomunikacijeˮ, i
3.“Tržišelektrične energije i regulacijaˮ i “Distributivni sistemi i okolinaˮ.
Osim navedenih stručnih rasprava, na majskom savjetovanju biće organizovana i dva javna predavanja o glavnim pitanjima elektrodistributivnih sistema – “Nove tehnologije i njihova primjena u elektrodistributivnim sistemaˮ; i “Mrežne komponente elektrodistributivnih sistemaˮ i“ Razvoj elektrodistributivnih sistemaˮ.

Prethodni postDeset najboljih SEGA igrica koje i danas možete igrati online
Sledeći post19. januara plivanje za Bogojavljenski krst

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime