Putna apoteka i putno osiguranje kao sastavni dio putovanja

234
pexels.com

Svako putovanje sa sobom nosi rizik od potencijalnih zdravstvenih problema usljed promjene klime, nadmorske visine, vremenske zone ili vrste vode i hrane. Da bi situaciju lakše prebrodili, poželjno je da sa sobom nosite lijekove i preparate koji će vam olakšati eventualno pogoršanje zdravstvenog stanja, kažu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Lejla Baručija

„Na put ne krećite bez putne apoteke, koja bi trebalo da bude neizostavni dio prtljaga svakog putnika. Njena veličina i sadržaj zavise od broja putnika, uzrasta, zdravstvenih potreba i od vrste samog putovanja. Bitno je napomenuti da prilikom odlaska na bilo kakvo putovanje provjerite svoje zdravstveno osiguranje, a ukoliko je riječ o putovanju u inostranstvo, preporuka je da uplatite putničko zdravstveno osiguranje. Za pacijente koji boluju od težih oboljenja, preporuka je da ponesu medicinsku dokumentaciju, zatim da se informišu o zakonskoj regulativi – koji lijekovi i u kojoj količini mogu da se ponesu, ukoliko putuju u inostranstvo“, ističe magistrica farmacije Lejla Baručija, stručna saradnica za fitofarmaciju u INZ.

Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH svojim osiguranicima nudi mogućnost izdavanja ino obrasca dok traje godišnji odmor.

„S оbzirоm nа tо dа prеdstојi vriјеmе gоdišnjih оdmоrа, pоdsјеćаmо vаs dа zа vriјеmе privrеmеnоg bоrаvkа u inоstrаnstvu mоžеtе dа kоristitе zdrаvstvеnu zаštitu о trоšku Fоndа zdrаvstvеnоg оsigurаnjа аkо vаm zаtrеbа hitnа, nеоdlоžnа mеdicinskа pоmоć, i tо u оnim zеmlјаmа sа kојimа BiH imа pоtpisаn spоrаzum о sоciјаlnоm оsigurаnju“, navode iz ove institucije, a više informacija na linku.

Sadržaj svake putne apoteke su analgetici, lijekovi koji se koriste za ublažavanje bolova i povišene tjelesne temperature, te u slučaju blage prehlade. Najčešće je to paracetamol ili ibuprofen u dozi i jačini prilagođenoj za djecu i odrasle. Zatim toplomjer, kapi za nos, koje smanjuju otok sluznice u slučaju prehlade, kao i pastile za grlo. Za osobe koje loše podnose vožnju, poželjno je imati tablete protiv bolesti vožnje. Preporuka je da se u putnoj apoteci nađu i probiotik i sredstvo za nadoknadu tečnosti i elektrolita, ukoliko dođe do povraćanja i dijareje.

„Za osobe sklone alergijama preporuka je da ponesu tablete i kreme sa antihistaminicima. U slučaju uboda insekta dešavaju se kožno alergijske reakcije čiji su simptomi praćeni jako izraženim svrabom i otokom. Poželjno je imati u sastavu putne apoteke i gelove koji ublažavaju crvenilo i otok. Promjena ambijenta može da izazove kožne infekcije, pa je dobro imati i antibiotsku mast. U slučaju blagih povreda savjetuje se upotreba preparata za povredu kože, sredstava za obradu i dezinfekciju rane (antiseptik za čišćenje rana, sterilne gaze i komprese, zavoji i flasteri, te makazice i pinceta), kao i prašak za brzo zarastanje rane“, kažu u INZ-u.

Bilo da putujete na more, u planine ili samo šetate na otvorenom, mislite i o zaštiti od sunca. Generalno je pravilo da nema izlaganja sunčevoj svjetlosti u periodu od 11:00-17:00 h, naročito za malu djecu, jer je tada pojačana UV radijacija, tako da bi u tom periodu trebalo izbjegavati direktan boravak na suncu. Ukoliko ste ipak izloženi suncu, obavezna je upotreba preparata sa zaštitnim faktorom od 30 do 50, koji se nanose najmanje 30 minuta prije izlaganja suncu. Potrebno je obratiti pažnju i na njegu kože nakon sunčanja. U večernjim satima koža postaje crvena i isušena, te treba koristiti kreme koje sadrže vitamine koji pomažu koži da se obnovi. Putnu apoteku čuvati van domašaja djece.

IZVORwww.inz.ba; www.fzobrcko.ba
Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 27.6.2022. godine do 3.7.2022. godine
Sledeći postNaredna tri mjeseca vakcinacija protiv COVID-19 po mjesnim zajednicama