Radio i sport – tema ovogodišnjeg Svjetskog dana radija

122

Širom planete 13. februar obilježava se kao Dan radija. Generalna konferencija UNESCO-a je na svom 36. zasjedanju 2011. godine proglasila 13. februar za Svjetski dan radija. Izabran je baš ovaj datum jer je na taj dan 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.

U 2018. godini Svjetski dan radija obilježava se po sedmi put, pod motom “Radio i sport”. Tim povodom UNESCO je pozvao sve radio stanice da se kroz svoje programe uključe u obilježavanje ovog dana. U savremenom digitalnom svijetu radio ostaje najdostupniji medij koji može da se sluša u svim dijelovima svijeta. Za UNESCO Svjetski dan radija je svojevrsno priznanje koristi koju radio donosi čovječanstvu već više od stotinu godina.

Obilježavanje Svjetskog dana radija ima za cilj da poveća svijest javnosti i medija o značaju radija, da podstakne donosioce odluka da se uspostavi i obezbijedi pristup informacijama putem radija, kao i da se unaprijedi mreža i međunarodna saradnja između radio emitera. Radio dopire do svih slojeva stanovništva i može da se iskoristi za doprinos u obrazovanju, kulturi, politici, međusobnom razumijevanju, zabavi, ali pomoći ljudima u raznim životnim situacijama, poput vremenskih nepogoda i prirodnih katastrofa, jer za vrijeme krize radio postaje “pojas za spasavanje” za pogođeno stanovništvo.

Radio je bežični prenos i detekcija komunikacionih signala elektromagnetnih talasa, čije su frekvencije niže od frekvencije vidljive svjetlosti. Nikola Tesla je zvanični pronalazač radija. On je prvi razvio i objasnio način za proizvodnju radio frekvencija, princip usaglašenih rezonatnih kola u predajnoj i prijemnoj anteni i javno predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine. Za ovaj svoj pronalazak 1897. godine dobio je patent br. 645576 za uređaj opisan kao „bežični prenos podataka“.

www.brckodanas.com

Prethodni postAfrička neobična biljka Litops
Sledeći postAkcija “Čep za hendikep” do sada obezbijedila više ortopedskih pomagala i higijenskih sredstava

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime