Radnici brčanskog Bimeksa traže 60 plata

127

Ispred Osnovnog suda distrikta Brčko danas je protestovala veća grupa radnika bivšeg državnog preduzeća “Bimeks” koje je već godinu dana pod stečajem, zahtijevajući da se zaustavi započeta parcijalna prodaja imovine tog preduzeća, kao i da im se izmire dugovanja po osnovu plata, uplata za PIO i zdravstveno osiguranje.

“Tražimo da nam se isplati 60 plata. Po svim osnovama, preduzeće nam duguje 2.088.000 KM. Nas oko 110 radnika `Bimeksa`, godinu dana otkad smo na evideniciji Zavoda za zapošljavanje, nemamo nikakvih prihoda, rekao je novinarima predstavnik nezadovoljnih radnika Kojo Marjanović.

On je rekao da je nedopustivo da se imovina preduzeća prodaje u vrijeme vođenja stečajnog postupka.

Marjanović kaže da je u “Bimeksu” radio od 1973. godine i da je, što se tiče dužine radnog staža, stekao zakonske uslove za penzionisanje, ali da u proteklih pet godina preduzeće nije uplaćivalo dorinose za penzijsko-invlidsko osiguranje.

“Ukoliko se uskoro ne udovolji našim zahtjevima, proteste ćemo intenzivirati, a nije isključeno ni da stupimo u kolektivni štrajk glađu”, upozorio je Risto Đurić.

Prema riječima stečajnog upravnika “Bimeksa” Nebojše Matića, cijela imovina ovog nekadašnjeg brčanskog privrednog giganta je pod hipotekom.

“Teško je predvidjeti ishod sudskog procesa koji će da traje duži period, ali su mali izgledi da će radnici biti obeštećeni”, rekao je Matić.

IZVORSRNA
Prethodni postBrčanka Ajla Sinanović, najbolja odbojkašica Srpske: Tripla krupa i Liga šampiona
Sledeći postOd Nove godine jeftinija struja u Brčkom

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime