Radovi na zaobilaznici u punom jeku

96

Do prije dva mjeseca na gradilistu zaobilaznice bila je tek po koja mašina, a danas sve vrvi od njih. Radi se punom parom, nakon što su radovi bili skoro obustavljeni. Izgleda da su izvođač radova, španska firma “Rubau konstrukcione” i predstavnici Vlade i Javnog preduzeća “Putevi” Brčko, konačno našli zajednički jezik.

O svemu su upoznali i kreditore iz Evropske banke za obnovu i razvoj, sa kojima su danas obišli gradilište.

“Naš interes je da Brčko dobije zaobilaznicu što je prije moguće. Ali mi smo finasijska institucija. Mi nismo ni poslodavac ni izvođač radova. Naša uloga je samo da posmatramo šta se deašava i da pomognemo savjetodavno”, istakao je Ijan Braun, Evropska banka za obnovu i razvoj.

“Zadnji trendovi koji se pojavljuju ili koje vidimo na terenu daju nam optimizma da se firma konsolidovala, izvođač se konsolidovao i da počinje shvatati upozorenja koje dajemo i mi i nadzor i da ozbiljno pristupa ovome poslu”, kazao je Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Izgradnja zaobilaznice počela je u avgustu prošle godine i za godinu dana uradilo se tek deset odsto planiranog posla. Kašnjenje radova imalo je za posljedicu nepovlačenje kreditnih sredstva na vrijeme, zbog čega su Putevi morali da plate više od milion maraka kamate. Postao je upitan i rok za završetak izgradnje.

“Ne trebamo robovati rokovima februara 2018, nego da probamo i sa kojim mjesecom zakašnjenja i završimo, ali u korist kvaliteta. Prosto, meteorologija u februaru neće dozvoljavati sve. Garantni rok je samo godinu dana i sigurni smo da bi već 2019. u tom slučaju, imali značajne izdatke po osnovu održavanja”, izjavio je Miroslav Miškić, direktor JP “Putevi” Brčko.

Zaobilaznica će biti duga nepunih 19 kilometara. Njena izgradnja finansira se kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 28, 5 miliona evra i sa rokom optlate od 15 godina.

(ATV)

Prethodni postČetiri kandidata za fotelju gradonačelnika Brčkog
Sledeći postNaplata parkinga za početak, u polovičnom kapacitetu

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime