Redovni ginekološki pregledi – ključ zdravlja svake žene

36

Briga o tijelu i zdravlju žene obuhvata mnogo složenih pregleda, praksi i aktivnosti, a posjeta ginekologu jedna je od ključnih. Ipak, mnoge žene kao da zaboravljaju značaj preventivnih pregleda i odlaze ljekaru samo u kriznim situacijama.

Mnogi su razlozi zbog kojih se zanemaruje reproduktivno zdravlje. Strahovi, nelagodnost, ali i brojne zablude čine da se mlade djevojke, ali i žene u zreloj dobi ustručavaju da potraže savjet ili urade jednostavne preglede. Međutim, zdravlje bi trebalo da je najvrednije i kao takvo zahtijeva stalnu brigu i pažnju. Ginekološki pregledi ne samo da pomažu u otkrivanju i rješavanju problema u ranoj fazi, već doprinose i prevenciji raznih bolesti.

Zašto su ginekološki pregledi toliko važni?

Redovnim pregledima žene smanjuju rizik od razvoja oboljenja i infekcija u intimnoj regiji. Odlaskom ginekologu mogu se riješiti brojna pitanja, utvrditi da li postoje problemi sa hormonima i, naravno, blagovremeno otkriti patološka stanja.

Ko i kada treba da se podvrgne kompletnom ginekološkom pregledu? Žene najčešće odlaze ljekaru samo kada imaju ozbiljnije probleme. Međutim, razvoj ženskog reproduktivnog sistema je dugotrajan i složen proces, te su redovni preventivni pregledi neophodni u različitim fazama života.

Pravo vrijeme za prvu posjetu ginekološkoj ordinaciji je već u školskom dobu, kada mlada djevojka dobije prvu menstruaciju. S početkom seksualne aktivnosti redovni pregledi bi trebalo da postanu obavezna praksa. Ovi pregledi mogu uključivati različite postupke – od manualnih pregleda i pregleda vaginalnim spekulumom do uzimanja briseva na infekcije. Po potrebi se mogu propisati dodatne dijagnostičke mjere.

Naravno, postoje izvjesne okolnosti koje zahtijevaju hitnu posjetu ginekologu poput bola u trbuhu, trudnoće, nepravilnosti menstrualnog ciklusa, promjene seksualnih partnera, svraba i osipa u intimnoj regiji i sličnim slučajevima.

Veoma je bitno kod mlađih generacija izgraditi svijest o značaju ginekoloških pregleda. Dakle, s brigom o reproduktivnom zdravlju treba početi već u pubertetu i ne čekati da se pojave ozbiljni ili manje ozbiljni problemi.

Šta obuhvata ginekološki pregled?

Pregled počinje sa anamnezom, tokom koje ginekolog upoznaje zdravlje i istoriju bolesti pacijentkinje. Nakon toga slijedi sam pregled, koji uključuje vizualnu procjenu stanja reproduktivnih organa, kao i bimanualni pregled. Mogu se naručiti dodatni testovi kako bi se razjasnila dijagnoza i odgovorilo na sva pitanja. Osim osnovnih zahvata, ljekari mogu preporučiti i dodatne preglede radi preciziranja dijagnoze. Primjera radi, ako žena ima problema s trudnoćom, ginekolog ima za cilj identificirati skrivene upalne procese ili infekcije. Ako se nađu vidljive promjene na grliću maternice, liječnik može koristiti optički instrument koji se zove kolposkop sa kamerom za detaljniji pregled. Ovaj postupak se naziva kolposkopija, potpuno je bezbolan i pomaže doktoru da bolje razumije stanje grlića materice.

Ultrazvuk je takođe sastavni dio sveobuhvatnih ginekoloških pregleda. Omogućava ginekologu da odredi veličinu i položaj maternice i jajnika, kao i da otkrije prisustvo cista i drugih abnormalnosti. ova dijagnostička metoda je posebno važna tokom trudnoće, jer pomaže u praćenju razvoja bebe i određivanju spola.

Tinejdžerke i prvi ginekološki pregled

Za većinu tinejdžerki priprema za prvi ginekološki pregled može biti stresna. Zapravo mnoge mlade djevojke odlaze u ordinaciju sa mnogo pitanja, briga i strahova. No, to zaista ne mora biti tako. Veoma je važno razumjeti da se prva posjeta obično bavi raznim temama koje se tiču tinejdžera i da ne treba biti nelagodnosti.

Ginekolog može popričati s djevojkom o njenom razvoju i promjenama koje možda doživljava. Zatim, saslušati njena pitanja o reproduktivnom sistemu, seksualnim odnosima i informisati je o prevenciji polno prenosivih bolesti i opcijama za kontrolu rađanja.

Takođe, može biti riječi o svim prednostima vakcinacije protiv HPV-a, te o razvijanju zdravih životnih navika. Ljekar će savjetovati mlade žene da vode računa o svojoj optimalnoj težini, kao i štetnim uticajima cigareta i alkohola.

Počevši od 21 godine, djevojke bi trebale imati godišnji pregled karlice, uključujući i Papanikolau test. Zahvaljujući Papa testu jednom u 12 mjeseci mogu se rano otkriti i efikasno liječiti mnoga stanja koja često nemaju simptome, a znaju biti veoma opasna poput raka grlića materice, papiloma i drugih tegoba koje izazivaju HPV virusi.

Redovni ginekološki pregledi su važni za cjelokupno zdravlje žene. Ginekolozi naglašavaju da je ključno osigurati da tinejdžerke budu zdrave i fizički i emocionalno dok njihova tijela počinju da se mijenjaju.

Pitanja za ginekologa

Od tinejdžerskih godina, preko praćenja trudnoća do godina nakon rađanja i menopauze, ginekolog može i treba da prati i da se bavi promjenjivim zdravstvenim potrebama koje su jedinstvene za žene. Kako bi se o svemu informisala valjano i dobila potrebne podatke da bi bila mirna povodom svog reproduktivnog zdravlja, svaka žena bi trebalo da potraži odgovore od svog ginekologa na sljedeća pitanja:

  • kontrola rađanja
  • plodnost
  • menstrualni problemi i bol u karlici
  • vaginalne infekcije
  • zabrinutost zbog spolno prenosivih bolesti i testiranje
  • promjene na grudima
  • Menopauza
  • Zdravlje kostiju i osteoporoza
  • Savjetovanje o ishrani i vježbanju

Svaka žena je drugačija

Na kraju, velika je istina da je svaka žena drugačija i da nemaju sve iste zdravstvene potrebe. Od odabira najboljeg vremena za osnivanje porodice do trenutka kada žena može iskusiti prve simptome menopauze, žene i djevojčice će zahtijevati različite pristupe svojoj njezi, pa je važno prepoznati kada se treba obratiti liječniku bez obzira na godine ili seksualnu aktivnost.

Neke od “hitnijih” situacija koje zahtijevaju brzo javljanje ljekaru su, primjera radi, neobjašnjivi bol u abdomenu, vaginalno krvarenje koje traje duže od 10 dana, bol u predjelu vulve, vaginalni iscjedak koji uzrokuje neugodan miris, svrab ili peckanje, kao i teški menstrualni grčevi. Ako djevojka ne dobije menstruaciju do 15. godine, takođe je potrebno konsultovati ginekologa za stručno mišljenje. Kasnije, razlog za hitnu posjetu ljekaru svakako je i izostanak menstruacije, posebno ako je djevojka/žena seksualno aktivna.

Važno je zapamtiti da su redovne posjete ginekologu ključ zdravlja žene. Čak i ako nemate očigledne simptome i osjećate se dobro, godišnji preventivni pregledi pomažu u sprečavanju razvoja upalnih bolesti i pravovremenom rješavanju problema koji se mogu pojaviti. Istražite koja je pouzdana ginekološka ordinacija u Sarajevu, odnosno u gradu u kom živite i zakažite pregled. Briga o reproduktivnom zdravlju je ulaganje u vašu budućnost i dugovječnost.

IZVORSrbijanka Stanković
Prethodni post1. i 2. maj neradni dani – Inspekcija Distrikta podsjeća na uputstvo o radu u Dane praznika
Sledeći postSavjeti za estetsko uređenje vašeg dvorišta