Reprezentativke BiH u odbojci na pripremama u Brčkom

283

Izabranice Gorana Nešića, selektora ženske seniorske odbojkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, borave na desetodnevnim pripremama u Brčkom, gdje svakodnevno u sali JU Gimnazija treniraju za takmičenje na Mediteranskim igrama, na koje putuju 21. juna.

Uz trenera Nešića, u pripremama reprezentacije veliku podršku daju i treneri najtrofejnijeg odbojkaškog kluba u BiH „Bimal – Jedinstvo“. Smail Pezerović, sa kojim smo razgovarali na današnjem treningu, kaže da na pripremama učestvuje 18 odbojkašica iz više domaćih i nekoliko inostranih klubova.

„Ovo je širi spisak koji će nažalost u ponedjeljak biti skraćen na samo 12 putnika na Mediteranske igre, međutim od ovih 18 biće svi u pogonu za kvalifikacije, tako da se nadam da ćemo napraviti dobu bazu za avgust mjesec,“ kaže trener Pezerović.

 

Na priprema u Brčkom su odbojkašice:

DIZAČI:
Ajla Hadžić (OK “Kula-Gradačac” – Gradačac)
Milana Božić (ŽOK “Modriča” – Modriča)

PRIMAČI:
Sanja Kojić Đurić (APS Aias Eyosnou /Grčka)
Anđelka Radišković (OK “Kula-Gradačac” – Gradačac)
Iman Isanović (OK “Koper” – Slovenija)
Adisa Hodžić (klub iz SAD),
Katarina Popović (ŽOK “Gacko” – Gacko)
Amra Mandžukić (OK “Kula-Gradačac” – Gradačac)

KOREKTORI:
Verica Simić (Vasas Roplabda Kft./Mađarska)
Nataša Slijepčević (ŽOK “Bimal-Jedinstvo” – Brčko)
Dajana Bošković ( PTPS Pita/Poljska)
Majra Mušija (ŽOK “Kakanj” – Kakanj).

SREDNJI BLOKERI:
Ajla Paradžik (HVSE Sport Kft./Mađarska)
Ana Gajić (ŽOK “Bimal-Jedinstvo” – Brčko)
Edina Selimović (ŽOK “Smeč” – Lukavac)
Žana Dragutinović ( ŽOK “Bimal-Jedinstvo” – Brčko)

LIBER0:
Milica Ivković (ŽOK “Bimal-Jedinstvo” – Brčko)
Amra Džambić (ŽOK “Smeč” – Lukavac)

Na Mediteranskim igrama, koje će se održati od 22. juna do 2. jula 2018. godine u Taragoni u Španiji, učestvovaće 13 reprezentacija, koje će biti podjeljene u četiri grupe. Reprezentacija Bosne i Hercegovine se nalazi u grupi “B” zajedno sa domaćinom Španijom i Turskom. Prvi meč naše djevojke igraju 22. juna sa reprezentacijom Turske, dok je 24. juna na rasporedu duel sa Španijom. Plasman u dalji krug takmičenja ostvariće prvoplasirana i drugoplasirana ekipa iz svake grupe.

„To su dvije sportske velesile, pogotovo odbojkaške i pogotovo turska, ali mi se nadamo da zbog svih obaveza koje te reprezentacije imaju u ligi nacija i evropskoj ligi da neće doći u punom sastavu, odnosno da će dati priliku nekim djevojkama sa šireg spiska, da bi i one došle u konkurenciju za kavlifikacije, tako da se nadamo da ćemo pružiti dobre partije. Međutim, ne gajimo nikakve iluzije, idemo da vidimo gdje smo mi u ovom momentu, na čemu još moramo poraditi do avgusta mjeseca, do kvalifikacija,“ realan je u očekivanjima trener Pezerović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verica Simić, dugogodišnja članica ŽOK „Jedinstvo“, reprezentativka već osam godina i već godinu dana igračica mađarskog „Vasas Roplabda Kft“, kaže da joj je drago što je ponovo u Brčkom i što su se ponovo okupile, doduše u malo drugačijem sastavu, jer ima i novih djevojaka.

„Ja sam počela da igram za reprezentaciju sa 17 godina i sada nove djevojke koje dolaze u reprezentaciju imaju baš tako 17 – 18 godina i drago mi je da ima još djevojaka koje žele da igraju i mogu da budu okosnica naše preprezentacije. Zadovoljne smo uslovima, Brčko je grad odbojke, to svi znaju, sva finala i kupovi se ovdje igraju, tako da dobro poznajemo teren. Pravimo tim svake godine iznova, i želim da naglasim da nakon svih utakmica koje igramo jedne protiv drugih na kraju se okupimo u jedan tim i zaista se stvarno dobro slažemo kao da cijele godine igramo zajedno. Žao mi je što nećemo igrati i naše evropske utakmice sa reprezentacijom ovde u Brčkom, jer bi to bio jedan veliki događaj za publiku,“ istakla je Verica, a mi dodajemo i da nijedna publika sigurno ne navija kao brčanska.

Ekipa trenira u Brčkom iz više razloga – Brčko je grad odbojke, klub i reprezentacija imaju veliku podršku grada, najveći broj reprezentativki je upravo iz Brčkog, a u ovom trenutku Brčko ima i najbolje uslove za pripreme, saznali smo od trenera Pezerovića. Međutim, da bismo bili još uspješniji, potrebno je više ulaganja u sport uopšte, a pogotovo sale i terene na kojima se trenira.

„Ne mogu govoriti o drugim gradovima, ali mi ovde u Distriktu imamo određenu podršku. Naravno, ona uvijek može biti i bolja. Kada to kažem, ne mislim samo u finansijskom smislu. Mislim i na druge uslove. Evo krenimo od ove dvorane, ovaj parket treba da se sredi, osvjetljenje da se pojača, bolje da se održava, i to ne samo zbog odbojke, ipak ovu dvoranu koriste i drugi kubovi, organizacije, škola, te bi to išlo na korist sve naše djece u Brčkom“, zaključio je trener Pezerović.

Odbojkašice reprezentacije BiH za pet dana kreću put Španije, gdje im želimo uspješno učešće i što bolji plasman.

www.brckodanas.com

Prethodni postMuzičke radionice pravo carstvo za drugarstvo
Sledeći postDanas počinje upis na Ekonomski fakultet Brčko

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime