Rodna kuća nobelovca Ive Andrića – kulturno blago Bosne i Hercegovine

88

U srcu Bosne i Hercegovine, u dolini rijeke Lašve, smješten je Travnik – danas kulturni, administrativni i politički centar Srednjebosanskog kantona u Federaciji BiH, nekada, duže od 150 godina, glavni grad bosanskog pašaluka (1699. – 1851.), rezidencija 77 vezira i sjedište dva konzulata, ali i rodni grad našeg jedinog nobelovca, književnika Ive Andrića.

Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u naselju Zenjak, danas Zenjak 13, u Travniku.

Kao depandans Zavičajnog muzeja Travnik, 30. avgusta 1974. godine otvorena je rekonstruisana Rodna kuća Spomen-muzej književnog nobelovca Ive Andrića, sa stalnom izložbenom postavkom o njegovom životu i književnom djelu. U martu sljedeće godine, tačnije 13. marta 1975. godine, na prijedlog Zavičajnog muzeja Travnik, tadašnja Skupština opštine prihvatila je da se Spomen-muzej preimenuje u Memorijalni muzej Rodnu kuću Ive Andrića, koja nosi isti naziv do danas.

Prvo izdanje Travničke hronike

Zahvaljujući dvjema izuzetnim ženama – Fatimi Maslić, direktorici Javne ustanove Zavičajni muzej Travnik i Snježani Koepruner, direktorici GS Tvornice mašina Travnik, Dalmatinki koju je život doveo u Travnik i gdje je, osim uspješne preduzetnice, postala i najveći travnički mecena – tokom 2020. i 2021. godine kuća je restaurirana.

Stalna izložbena postavka Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića otvorena je za posjete svakog dana od 9:30 do 17:00 časova i postala je nezaobilazno kulturno i turističko odredište brojnih putnika iz svih krajeva svijeta.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postDržavni prvaci Bosne i Hercegovine četvrti u Evropi
Sledeći postPoznata prva imena za sedmi BiH Color Festival