Sa jednim rezervoarom goriva, uspjeli preći 14 država

74

Britanski automobilski novinar Endrju Frankel i voditeljka i profesionalni vozač trka Rebeka Džekson postavili su Ginisov svjetski rekord u broju zemalja koje je moguće preći sa jednim rezervoarom goriva.

Smenjujući se za volanom Audija A6 2.0 TDI, tokom dvodnevne vožnje dvočlana ekipa prošla je kroz 14 država Evrope – od Holandije do Mađarske.
Rekordna vožnja započela je 9. juna u holandskom Mastrihtu.

Put ih je zatim vodio kroz Belgiju, Luksemburg, Njemačku, Francusku, Švajcarsku, Lihtenštajn, Austriju, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Poslije pređenih 1.856 km, vožnja je okončana 10. juna u Mađarskoj.

Za postizanje rekorda korišćen je serijski Audi A6 Ultra, pogonjen 2.0 TDI dizel motorom sa 190 ks (140 kW). Prilikom planiranja putovanja, ekipa je vodila računa da izbjegne zone u kojima su moguće saobraćajne gužve i zastoji.

Fabrički deklarisana prosječna potrošnja modela A6 TDI Ultra u kombinovanom režimu vožnje iznosi 4,2 l/100 km, dok je na otvorenom putu 3,8 l/100 km.

Vozeći prosječnom brzinom od oko 80 km/h, Frankel i Džeksonova uspjeli su da je spuste na 3,7 l/100 km.

Iako bismo očekivali da će za obaranje rekorda biti odabran neki manji i lakši Audi, ova vožnja pokazala je da i savremene luksuzne limuzine, kao što je A6 koji ima masu preko 1.700 kg, mogu da budu itekako ekonomične.

Prethodni postNe znate šta ćete s novcem? Kupite bunker za “sudnji dan” od milijardu dolara
Sledeći postKaratisti „Lokomotive“ osvojili 9 medalja

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime