Samostalni sindikat predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Brčkom pokrenuo akciju „Svakom učeniku laptop“

241

Iz „Samostalnog sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Brčko distrikta BiH“ saopšteno je da su pokrenuli akciju „Svakom učeniku laptop“.

„Uprkos vanrednim okolnostima u kojima se nastava odvija, jasno je da smo se brzo i uspješno prilagodili novonastaloj situaciji. Međutim, od nastavnika dobijamo dosta upita, individualnih priča i zahtjeva da reagujemo. Mnoge od ovih primjedbi se odnose na uslove u kojima rade naši učenici“, kažu u Sindikatu obrazovanja.

Većina učenika redovno prati i izvršava postavljene zadatke. Međutim, iako vrijedno rade, zaboravljamo da su preko noći počeli da prate nastavu preko novih nastavno-tehničkih pomagala.

„Mnogi učenici, nažalost, nemaju, osnovno sredstvo za rad u ovim uslovima – računar, te se snalaze na razne načine. Neki se stide da kažu da nemaju računar, neki kažu da se snalaze telefonom, idu kod rođaka, prijatelja…Možda je u ovom kontekstu ilustrativna priča djevojčice iz jedne osnovne škole u Brčko distriktu BiH. Škola joj je ponudila na revers računar, jer je njen star i ne radi dobro, ali je ona odbila s obrazloženjem da “ima onih koji nemaju nikakav i kojima je potrebnije”, kažu u ovoj organizaciji.

Podstaknuti time, odlučili su da pokrenu akciju “Svakom učeniku laptop”. Akcija podrazumijeva prikupljanje ispravnih polovnih računara i prikupljanje novčanih donacija za kupovinu računara, koji bi zadovoljili barem osnovne potrebe učenika za rad.

Iako u Samostalnom sindikatu predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Brčko distrikta BiH, kako kažu, ne raspolažu velikim sredstvima, oni su za akciju izdvojili 1.000 KM.

„Pozivamo građane, nevladine organizacije, Vladu Brčko distrikta BiH, privredne i druge subjekte, pojedince, da iskoristimo priliku i pomognemo učenicima kojima je potreban računar, te na ovaj način damo svoj doprinos u ovo krizno vrijeme. Istovremeno, to je prilika da pomognemo modernizaciju nastavnog procesa u vremenu koje je pred nama. Novčana sredstva potrebna za nabavku nisu velika. Nezvanične procjene kažu da polovan računar, solidan i dovoljan za osnovnu upotrebu, danas košta između 200 i 300 KM, a novi računari se mogu kupiti i po cijeni od 400 KM“, kažu u Sindikatu, dodajući da i ako ne uspiju u svojoj namjeri sasvim, možda podstaknu poslanike u Skupštini i Vladu Brčko distrikta BiH da se u budućnosti više pozabave ovim pitanjem.

Svi koji imaju polovne računare ili laptope koji im više ne trebaju, mogu da ih doniraju najbližoj školi. Profesori informatike i svi oni koji mogu pomoći, dobijene računare će pregledati i pripremiti za rad, kao i procijeniti kakve će i koliko kupiti od doniranih novčanih sredstava. Oni koji žele novčano da pomognu, sredstva mogu uplatiti na račun 1990550044734407 kod SPARKASSE BANK BIH sa naznakom za akciju: “Svakom učeniku laptop”.

Prethodni postZdravstveni nadzor se može prekinuti stranim državljanima ako napuštaju BiH
Sledeći postPolicija provela akciju kodnog naziva „Policijski čas“