Sastanak gradonačelnika sa predstavnicima Sindikata Brčko distrikta

108

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH razgovarao je s predstavnicima Sindikata Brčko distrikta BiH o aktuelnim odnosima iz sfere rada i kapitala, kao i o ponovnom aktiviranju Ekonomsko-socijalnog vijeća Brčko distrikta BiH.

„Tu smo da zajednički sarađujemo i unapređujemo ukupan društveni ambijent i s te strane prihvatam ulogu sindikata u procesima na prostoru Distrikta. Cilj nam je ponovo afirmisati ulogu Ekonomsko-socijalnog vijeća, kao i svojevremeno potpisani Memorandum o unapređenju poslovnog ambijenta. Radujem se našoj budućoj saradnji i uvjeren sam da ćemo napraviti određene pomake i zaustaviti odlazak kapitala i radnika s ovih prostora“, izjavio je gradonačelnik mr. sc. Siniša Milić.

On je dodao da je Vlada Brčko distrikta BiH otvorena za saradnju i razvijanje privrednog ambijenta u kojem će, pored tržišta kapitala, biti razvijeno i tržište rada.

„Danas smo s novim gradonačelnikom razgovarali o potrebama za novim zakonom o radu, i o općem kolektivnom ugovoru, boljem inspekcijskom radu, te načinu da se Ekonomsko-socijalno vijeće podigne na viši nivo kako bi se ojačao socijalni dijalog da ne bi došlo do odlijevanja ni rada ni kapitala iz Brčko distrikta BiH. Vlada je u ovoj funkciji veoma bitna kao posrednik i mora se raditi na tome da se radno zakonodavstvo u Brčko distriktu BiH, ako ništa drugo, harmonizuje s entitetskim propisima i zakonima“, istakao je Ilija Kalajdžić, sekretar Sindikata Brčko distrikta BiH.

VIAbdcentral.net
Prethodni postTurnir u košarci za predpionire
Sledeći postŠesta pobjeda odbojkašica “Bimal Jedinstva”

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime