Sastojci u kozmetici koji smanjuju bore

134

Ne znate koje sastojke treba da sadrži efikasna krema protiv bora?

Otkrivamo vam kako prepoznati kvalitetnu i efikasnu kremu koja će vam ukloniti bore. Sljedeći put kada odete u kupovinu, biraćete kao pravi profesionalac, upoznat sa svim najvažnijim sastojcima kreme.

Pametna kupovina će vam uštedjeti mnogo novca, a vaše lice će sigurno izgledati nekoliko godina mlađe.

Ko još voli bore? One su odraz našeg doba, ali i našeg načina života. Što je veći broj godina i što manje navika zdravog načina života, to je veći broj bora na licu. Sakrijte svoje godine i dajte svom licu mladalački izgled uz pomoć sljedećih sastojaka.

Hijaluron u kremama protiv bora

Znate li čemu služi hijaluronik?

Hijaluron u kremama protiv bora igra važnu i nezamjenjivu ulogu. Ne brinite, nije štetan jer je potpuno prirodna supstanca. Hijaluronska kiselina je inače sastavni dio svake kože, ali njen nivo opada s godinama. Kada dođe do smanjenja nivoa prirodne hijaluronske kiseline, koža gubi hidrataciju i elastičnost i tada nastaje problem kao što je pojava bora.

Iz svega ovoga već možete zaključiti koje su glavne funkcije hijalurona kada je koža u pitanju, a neke od njih su:

  • hidrira kožu
  • čini ga gipkim i elastičnim
  • popunjava bore

Bore nastaju zbog gubitka vlage kože i raznih oštećenja uzrokovanih nezdravim načinom života i pretjeranim izlaganjem suncu.

Kada dođe do ovakvih posljedica, potražite spas upravo u kremama koje sadrže hijaluronsku kiselinu. S obzirom da je tretmanu potrebno duže vrijeme da se popravi oštećenje, nije naodmet da počnete koristiti kreme s ovim sastojkom u preventivne svrhe ili kada primijetite prve minimalne promjene na koži.

Dermatolozi savjetuju da se ne čeka da se bore zadrže, već da se na vrijeme počne sa odgovarajućom njegom. A kada je pravo vrijeme? To uglavnom zavisi od individualnog stanja kože.

Retinol

Retinol je još jedan vrlo čest i nezamjenjiv sastojak krema protiv bora. Stručnjaci ga nazivaju i čudom u borbi protiv starenja kože, jer vrlo efikasno tretira već postojeće bore, a ublažava pojavu novih.

Dermatolozi ga vole koristiti u tretmanima jer poboljšava cjelokupno stanje kože, što je dodatni bonus.

Zašto je efikasan?

Efikasan je upravo zato što je derivat vitamina A i pripada grupi retionida. Naći ćete ih pod nekim od sljedećih naziva: Tretinoin, Retinyl Acetate, Retinol Acid. Sve su to oblici retinoida koji se mogu naći u kozmetici, ali budite oprezni – nisu svi podjednako dobri za bore. Na primjer, tretinoin se koristi za akne, dok je retinol oblik retinoida koji se koristi za bore. najbolje je da se posavjetujete sa dermatologom o ovome. Retinol stimuliše proizvodnju kolagena i na taj način smanjuje bore.

Kolagen

Priroda se pobrinula za sve. Svako od nas već ima kolagen u svojoj koži. Međutim, problem je što se njegov nivo s godinama smanjuje.

Nakon 25. godine ništa više nije kao prije. Isto je i sa kolagenom. Nažalost, kada pređete ovu cifru, nivo kolagena pada za 1% svake godine i koža počinje da visi, a bore počinju da se pojavljuju.

Nije poželjno da koža gubi kolagen jer on izgrađuje našu kožu i daje joj volumen i potrebnu elastičnost. Kada je proizvodnja kolagena na optimalnom nivou, koža izgleda zdravo i lijepo. Kada kolagen ne obavlja svoju funkciju u punom kapacitetu, onda je to potrebno nadoknaditi odgovarajućim kozmetičkim preparatima koji ga sadrže u dovoljnoj količini.

Neodermyl

Neodermil je supstanca koja se u koži ponaša kao kolagen. Sadrži prirodne sastojke koji zatežu kožu i tako rješavaju problem bora. Da biste pronašli Neodremyl u kremama, u sastavu morate pronaći jedno od sljedećih imena: bakar, glicerin, metilglukozid fosfat, voda, prolinat. Moglo bi se reći da su to sastojci ove vrlo važne formule koja je moćna u borbi protiv bora i mnoge kreme je sadrže u svom sastavu.

Koenzim Q10

Svaka žena u zrelim godinama vjerovatno je čula za koenzim Q10. Kreme sa ovim sastojkom posebno se preporučuju ženama starijim od 45 godina, jer taj sastojak tada vrlo brzo nestaje iz organizma.

Koenzim q10 je važan jer proizvodi energiju u svim stanicama našeg tijela, a kada je u pitanju koža, igra važnu ulogu u zaštiti od svih oblika štetnog zračenja i starenja kože.

Loša vijest je da njegov nivo počinje opadati već u ranoj dobi, odnosno nakon 20. godine. Zato, kada se približite trećoj deceniji, nije naodmet da sa svojim dermatologom razgovarate o preparatima koji će nadoknaditi ovaj sastojak.

Zaštitiće vas od štetnih uticaja na više načina, a vaša koža će ostati mlada i čvrsta, bez bora. Nemojte čekati 45. godinu, već djelujte na vrijeme i nadoknadite nivo koenzima Q10 u svom tijelu.

Vitamin C

Ništa bez vitamina! Koliko su potrebni našem organizmu svjedoče i naredni redovi teksta, jer su vitamini od velikog značaja u proizvodnji dermatološke kozmetike. Najčešći vitamin koji možete pronaći u mnogim kremama je vitamin C.

Vitamin C je važan sastojak krema za njegu kože iz nekoliko razloga:

  • snažan antioksidans koji štiti kožu od slobodnih radikala
  • obnavlja kolagen
  • koži vraća sjaj i punoću
  • štiti kožu od uticaja sunčevih zraka
  • posvjetljuje ten i odličan je u liječenju hiperpigmentacije na koži
  • sprečava starenje kože.

Sve su to prednosti vitamina C, pa ga nemojte izostavljati ni u jednom aspektu, pogotovo ne u kozmetici.

Osim kremama, vitamin C u organizam možete unijeti i ishranom bogatom ovim vitaminom. Na taj način ćete učiniti svoje tijelo zdravim, a to će sigurno uticati na izgled vaše kože koja će biti sjajna i hidratizirana.

Ceramidi

Jeste li čuli za ceramide? To su prirodni sastojci u koži svakog čovjeka. Imaju funkciju zadržavanja vode u stanicama kože i na taj način sprječavaju dehidraciju. Zato je vrlo važno da naša koža sadrži dovoljno ceramida jer će biti hidratizirana, a time i lijepa.

Sve dok ima dovoljno hidratacije, manje je vjerovatno da će se pojaviti bore. Međutim, problem se ponovo javlja kada uđemo u neke zrelije godine. Pogađate, nivoi ceramida opadaju kako godine prolaze. Kao rezultat toga, koža gubi hidrataciju jer ne može zadržati dovoljno tekućine u svojim stanicama.

Tada je potrebno djelovati, odnosno nadoknaditi nivo ceramida kroz kozmetičke preparate. Ono što još možete da uradite je da unosite dovoljno tečnosti u organizam. Pijte vodu, ne zaboravite da pijete najmanje osan čaša vode dnevno po preporuci ljekara. To je najosnovniji način hidratacije svake ćelije u tijelu, uključujući ćelije kože. Sigurni smo da ćete primijetiti rezultate. Vratite hidrataciju svojoj koži, a ona će zauzvrat izgledati prelijepo.

Uz ove informacije zaista možete napraviti pravi izbor kada je u pitanju kupovina krema protiv bora. Nije isključeno ni da se o izboru posavjetujete sa svojim dermatologom i efikasno prkosite godinama. Ne čekajte, vrijeme je za djelovanje. Uklonite bore sa lica i zamijenite ih mladalačkim osmijehom.

IZVORSrbijanka Stanković
Prethodni postPovodom Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS – besplatno testiranje u Pododjeljenju za javno zdravstvo
Sledeći postNa Graničnom prelazu Orašje zaplijenjena veća količina mobilnih telefona