“Sava, sve nas spaja” – nautičari iz Brčkog krenuli put Vojvodine

85

Članovi Nautičkog kluba Brčko jutros su krenuli nizvodno rijekom Savom do Beograda, odakle će se Dunavom uputiti do Novog Sada, da bi učestvovali u regati „Vode Vojvodine 2023“, koja će trajati od 21. do 30. juna 2023.godine.

Maršruta regate “Vode Vojvodine 2023”

Plovidba, na koju su krenuli pod motom „Sava, sve nas spaja“, duga je 1.030 km i trajaće ukupno dvadeset dana.

Nenad Ristanić. predsjednik kluba, kaže da im je cilj da ostvare saradnju s kolegama nautičarima iz Srbije i regiona, razmijene iskustva i pozovu ih da posjete Brčko distrikt BiH, a posebno regatu koju brčanski Nautički klub organizuje svake godine u avgustu.

„Na ovaj način želimo da promovišemo rijeku Savu i njen značaj za regije kroz koje prolazi. Na to ukazujemo i našom regatom popularnog naziva „Karneval na vodi“, koju, tradicionalno, organizujemo druge nedjelje u avgustu. Slobodno mogu da kažem da je to događaj ljeta u Brčkom, na kojem se okupi veliki broj zaljubljenika u rijeku. Zahvalio bih se prijateljima Kluba koji podržavaju naš rad i bez kojih ova plovidba ne bi bila moguća“, izjavio je prije polaska Nenad Ristanić.

Iz Nautičkog kluba podsjećaju da je nautika kao grana turizma generator razvoja u mnogim zemljama, ali da u Bosni i Hercegovini nije dovoljno razvijena.

„Iako su velika razvojna šansa, potencijali rijeke Save nisu iskorišteni. Zbog toga nastojimo da brojnim aktivnostima doprinesemo razvoju nautike kao grane turizma“, istakao je član kluba i kapetan ove plovidbe Midhat Islamović-Zumba.

Posada neće biti stalna i tokom plovidbe će se smjenjivati, a čini je jedanaest članova: Nenad Ristanić, Midhat Islamović-Zumba, Mustafa i Azur Hadžić, Ilija Anić, Samir Pezerović, Admir Deliomerović, Šemsudin Kalić, Jovo Ilić, Enes Drapić i Amir Softić.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postBolji posao – sedmična ponuda poslova
Sledeći postDanas je Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi