Savjeti za udoban život u garsonjeri

82
Izvor: www.pexels.com

Živjeti u ogromnom stanu sa prostranim sobama djeluje kao najbolja stvar na svijetu, naročito ukoliko je taj stan vaš i ako ste u prilici da ga opremite u skladu sa svojim ukusom. Međutim, ako ste primorani da živite u stanu koji se ne može opisati na taj način, stvari bi mogle da postanu nešto komplikovanije. Život u garsonjeri ne djeluje naročito primamljivo, posebno za porodice sa djecom, ali to ne znači da svako od nas ne može da pretvori skromnu garsonjeru u udoban dom pun ljubavi. Bilo da živite sami, sa partnerom, cimerom, roditeljima ili sa cijelom porodicom, vaša garsonjera može da vam pruži sve što želite, ukoliko znate kako da je opremite. Ako vam ove stvari stvaraju problem, evo nekoliko savjeta i ideja koje bi mogle da vam pomognu da učinite svoj život u garsonjeri udobnijim nego ikada ranije.

Počnite sa ključnim prostorima

Za razliku od velikih stanova, u kojima imate mjesta za svaku prostoriju koja vam je neophodna za udoban život – kuhinja, trpezarija, spavaća soba, dnevna soba i kupatilo – život u garsonjeri znači da ćete morati da koristite dostupan prostor na neobičan i inovativan način. Drugim riječima, kuhinja će vam vjerovatno biti manja nego što ste očekivali, trpezarija će se vjerovatno nalaziti u sklopu kuhinje, a dnevna soba će se tokom noći pretvoriti u spavaću. Ovo možda nije idealna situacija, ali nemojte očajavati – ako ste spremni na kompromis i ako vam nije važno da ovi prostori budu odvojeni jedni od drugih, vrlo lako ćete se navići na ovu filozofiju života.

Prije svega, imajte na umu da su i male kuhinje sasvim dovoljne za svakodnevnu upotrebu ukoliko uspijete da je iskoristite do maksimuma. Ako nemate običaj da spremate komplikovana jela i ako vam ne treba previše prostora za odlaganje, kuhinja vaše garsonjere brzo će se pretvoriti u kulinarski raj. Ista stvar je i sa dnevnom sobom – tokom dana tu možete da provodite vrijeme sa gostima, a uveče samo razvucite trosjed i uživajte u zasluženom snu!

Izaberite adekvatan prostor

Ako ne želite da provedete cio život pateći za većim stanom, morate da uložite određeno vrijeme i trud kada budete kupovali svoju garsonjeru. Najlakše je kupiti prvi stan na koji naiđete na oglasima, ali to se može ispostaviti kao loše rješenje, naročito na duge staze. Stoga je važno da budete strpljivi i da pronađete stan koji će vam, uprkos svojoj veličini, dati sve što vam je potrebno za život!

Takođe je važno da se odlučite kakav tip stana hoćete – potpuno nov i sređen ili nešto stariji kom je potrebno renoviranje. Prva opcija bi se mogla ispostaviti kao bolja iz nekoliko razloga, a činjenica je da kvalitetna novogradnja može da vam pruži prostor iz vaših snova, naročito ako pronađete lokalitet koji ste željeli i raspored koji vam odgovara. Takođe, u ovom slučaju možete da računate na povrat PDV-a pri kupovini prve nekretnine, što je svakako odlična vijest za vaše finansije.

Izbacite sve nepotrebno

Ako živite u malom stanu, vjerovatno nećete imati dovoljno prostora za odlaganje stvari i za njihovo skladištenje. Zato je važno da imate što manje stvari da bi vaš život u garsonjeri ipak bio udoban i prijatan. Sve što vam nije potrebno ili što mislite da nećete koristiti, možete da prodate ili poklonite nekome, a tako ćete uraditi dvije dobre stvari u isto vrijeme.

Počnite sa odjećom, jer je prostor za ormare i plakare u garsonjeri obično minimalan. Ostavite samo odjeću koju zaista nosite i koja će vam trebati u budućnosti, i riješite se svega ostalog, naročito stvari koje su stare, pokidane, iznošene ili nepotrebne. Istu stvar uradite u svojoj kuhinji i zadržite samo posuđe koje koristite prilikom kuvanja i jela. Naravno, s vremena na vrijeme ponovite ovaj postupak i izbacite sve predmete koje niste koristili od prošlog raspremanja.

Nemojte trošiti vrijeme na čišćenje

Jedna od prednosti života u garsonjeri jeste činjenica da nećete morati previše vremena da potrošite na njeno sređivanje. Mali prostori se brže srede i stoga će vam ostati više vremena za uživanje i druge aktivnosti.

Počnite od kupatila – naprskajte sve površine sredstvom za čišćenje i dok čekate da prođe nekoliko minuta prije no što sve oribate, usisajte cio stan. To ćete moći da uradite veoma brzo i bez previše umaranja, a potom se vratite u kupatilo. Ovako će oba prostora biti gotova za vrijeme koliko bi vam inače trebalo da sredite jedan, te će vam na kraju samo ostati da očistite kuhinju. To možete da uradite lakše i brže nego ljudi koji žive u velikim stanovima, te imajte i ovu činjenicu na umu kada se odlučujete da li da živite u garsonjeri ili ne.

Život u malom prostoru ne mora automatski da znači da nećete moći da uživate u njemu – sasvim suprotno, ako sve organizujete kako treba, život u garsonjeri može da postane fantastičan!

IZVORVelibor Živkov
Prethodni postRegionalni muzički festival „Biser Jadrana 2024“ poziva muzičare da se prijave za učešće
Sledeći postU Skupštini organizovan prijem za atletičare AK „Marathon“