Saznajte ko su bili najpoželjniji poslodavci u 2022. i šta kompaniju čini poželjnim poslodavcem

271

Četiri ključna razloga za izbor najpoželjnijeg poslodavca u 2022. godini su: dobar odnos prema zaposlenicima, pozitivno radno okruženje, sigurnost zadržavanja radnog mjesta i visina plate.

Prema mišljenju bh javnosti, Najpoželjniji poslodavac u BiH za 2022. godinu je kompanija dm drogerie markt, kojoj je ova prestižna titula dodijeljena sedmu godinu zaredom, na svečanoj ceremoniji održanoj 10. februara 2023. godine u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Priznanje „Najpoželjniji poslodavac“ u BiH dodjeljuje kompanija Kolektiv – MojPosao.ba, koja već 16 godina organizuje opsežno istraživanje putem portala MojPosao.ba, gdje građani imaju priliku da glasaju za poslodavce koji, po njihovom mišljenju, zaslužuju titulu najpoželjnijih.

Među TOP 10 poslodavaca za 2022. godinu, poslije prvoplasirane dm drogerie markt, našle su se i kompanije Coca Cola HBC BH i UniCredit Bank Mostar.

Izabrani najpoželjniji poslodavci u 17 sektora

Ove godine, učesnici istraživanja, osim izbora za TOP 10 poslodavaca, mogli su da glasaju i za najpoželjnije poslodavce u čak 17 različitih sektora, kao i za family-friendly i najinkluzivnijeg poslodavca.

Najpoželjniji poslodavac u BPO sektoru je dobro poznata kompanija Teleperformance BH. U sektoru Marketinga i PR-a, za najpoželjnijeg poslodavca našle su se kompanije Altermedia i Via Media. Među najpoželjnijim poslodavcima u sektoru Prehrane izabrana je kompanija Meggle BiH. U sektoru Maloprodaje, kompanije dm drogerie markt i JYSK izabrane su u TOP 3 kompanije, a u  sektoru Nafte i plina našle su se kompanije HIFA-Oil, te HOLDINA. U sektoru Fashion & Retail, najpoželjniji poslodavac je kompanija Alma Ras, dok se u TOP 3 našla i kompanija Deichmann.

Među TOP 3 kompanije u sektoru Telekomunikacijskih i drugih informacijskih usluga izabrana je i kompanija BS Telecom Solutions. Kad je riječ o IT sektoru tu je visoko prvo mjesto zauzela kompanija Virgin Pulse. U FMCG sektoru najpoželjniji poslodavac je Coca-Cola HBC BH, u Finansijskom sektoru, osim kompanije UniCredit Bank Mostar, našle su se i NLB Banka Sarajevo, te Addiko Bank Banja Luka, dok je u Distributivnom sektoru, prvo mjesto pripalo kompaniji Nelt, te se kompanija ORBICO našla u TOP 3.

Rekordan broj glasova

Ove godine nominovano je 420 kompanija, a u dvomjesečnom istraživanju prikupljeno je više od 250.000 glasova.

U istraživanju je najviše bilo osoba između 25. i 34. godine, od kojih je 80% zaposleno. Kada je riječ o načinu na koji su se upoznali sa radom kompanije za koju su glasali, njih 61% je odgovorilo preko zaposlenika te kompanije, a 11% putem društvenih mreža.

Beneficije koje se očekuju od budućeg poslodavca su: fleksibilno radno vrijeme, druženja i putovanja u organizaciji firme, dodatni slobodni dani, rad od kuće, te plaćeni dodatni zdravstveni pregledi.

IZVORwww.brckodanas.com; www.mojposao.ba;
Prethodni postPrilika za mlade preduzetnike da pokrenu i unaprijede posao uz podršku iskusnih preduzetnika
Sledeći postTuča i 26 isključenih vozača/vozila tokom vikenda u Brčko