Sedamdeset godina od izgradnje pruge Brčko-Banovići

128

Na željezničkoj stanici u Brčkom vladala je velika euforija zbog dolaska voza iz Banovića, Sa netsrpljenjem su ga čekali poštovaoci velike omladinske akcije kojom je prije sedamdeset godina izgrađena pruga Brčko-Banovići.

Među njima bio je jedan od učesnika te akcije, Jovo Stefanović iz Gradačca. Imao je sedamanest godina kada je gradio prugu.

“Radilo se lopatama, krampama, kolicama. Mehanike je bilo jako malo, a norme su se morale ispuniti. Jer pruga je dato obećanje da mora bitti izgrađena do 29. novembra 1946, a ona je izgrađena za šest mjeseci i sedam dana”, prisjeća se Jovo Stefanović, učesnik omladinske radne akcije na izgradnji pruge Brčko-Banovići.

Suze u očima mnogi nisu krili. Sjećanje na radne akcije pobudilo je žal za vremenima kada je omladila sa velikim entuzijazmom stvarala i gradila svoju zemlju.

“Tada nije bilo ni tendera, ni izvođača radova. Tako se radilo. Danas je drugi sistem”, istakla je Marija Arslić, predsjednik Udruženja “Josip Broz Tito” Brčko.

“Prilika da se promovišu i ta udarništva koja smo osvajali na kojekakvim radnim akcijama i raznim mestima gde je to bilo organizovano”, rekao je Nenad Bjeloš, učesnik devet udarničkih akcija iz Pančeva.

Voz je na brčansku stanicu stigao tačno na vrijeme. Pet vagona bilo je krcato. Interesovanje za putovanje jednom od najpoznatijih jugoslovenskih pruga bilo je veliko.

Za obilježavanje sedamdesete godišnijice izgradnje pruge Brčko-Banovići, pobrinuli su se SABNOR i Vlada Tuzlanskog kantona, kao i Vlada Brčko distrikta.

“Da se mi stariji sjetimo načina na koji se to radilo. Kad je nemoguće pretvarano u moguće, a da mlade koji nemaju način da se o tome informišu, da educiramo”, kazao je Zlatko Dukić, predsjednik SABNOR-a Tuzlanskog kantona.

Najzaslužniji za činjenicu da rokovi gradnje nisu probijeni su tadašnji omladinci. Njih 63 hiljade bilo je raspoređeno u 120 radnih brigada.

Izgradnja pruge Brčko-Banovići počela je baš na ovom mjestu. Prvi ašov udario je bijeljinski brigadir, a njegova brigada bila je prva koja je počela da gradi prugu. Na to podsjeća i ovo spomen-obilježje.

(ATV)

Prethodni postPredstavljen program 33. Susreta kazališta/pozorišta BiH u Brčko distriktu BiH
Sledeći postU petak otvaranje novog Caffe bara “Firma”

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime