SIPA provodi akciju “Klaster” – privedeno više funkcionera visokoškolskih ustanova u BiH

145
Izvor fotografije: www.sipa.gov.ba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara provode operativnu akciju kodnog naziva „Klaster“.

“Pretresi se vrše na 18 lokacija, na adresama devet fizičkih i devet pravnih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „organizovani kriminal“, „nedopuštena trgovina“ i „pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta BiH i to „podstrekavanje“, „zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „falsifikovanje ili uništenje službene isprave“ i „krivotvorenje službene isprave“, saopšteno je iz SIPA-e.

Ova operativna akcija rezultat je višegodišnjeg rada policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu, a usmjerena je na otkrivanje počinilaca nabrojanih krivičnih djela.

“U okviru akcije privedeno je više radnika i visokih funkcionera univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Oprativna akcija „Klaster“ provodi se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Tužilaštva BiH i u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, Brčko distrikta BiH, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Srednjo-bosanskog kantona.

Prethodni postSkupština Brčko distrikta BiH donirala JU Tehničkoj školi Brčko informatičku opremu
Sledeći postPrijem za članove spasilačke ekipe u Vijećnici