Sjajan rezultat mladih bh matematičara na olimpijadi u Japanu

32

Na 64. Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu, koje je ove godine organizovano u Japanu, učenici iz Bosne i Hercegovine ostvarili su sjajan rezultat, osvojivši jednu srebrnu i četiri bronzane medalje, te jednu počasnu pohvalu, saopšteno je iz Udruženja matematičara Kantona Sarajevo.

“Srebro je osvojio Andrej Krčmar, učenik JU Gimnazija Banja Luka, ostvarivši najbolji individualni rezultat od učenika iz Bosne i Hercegovine još od 2014. godine. Važno je napomenuti da je Andrej tek prvi razred, te pred sobom ima još tri godine za vrhunske rezultate. Ovo je ujedno i najbolji individualni rezultat jednog učenika prvog razreda u istoriji BIH”, kažu u ovom Udruženju.

Bronzane medalje su osvojili Vuk Janković, učenik IX razreda JU OŠ “Vuk Karadžić” Trebinje, Ervin Macić, učenik IV razreda JU Druga gimnazija Sarajevo, Mirnes Fehrić, učenik IV razreda JU Druga gimnazija Sarajevo i Benjamin Mujkić, učenik II razreda JU Druga gimnazija Sarajevo, dok je počasnu pohvalu osvojio Harun Alibegović, učenik III razreda Richmond Park Međunarodne srednje škole Sarajevo.

“Naši učenici su još jednom pokazali vrhunsko znanje, posebno iz geometrije. U konkurenciji 112 zemalja Bosna i Hercegovina je osvojila 36. mjesto, što je isti ekipni rezultat kao prethodne godine, te najbolji u posljednjih 20 godina. Najbolja je tradicionalno bila ekipa Kine, ispred Sjedinjinih Američkih država i Južne Koreje. Kada je riječ o komšijama, Srbija je zauzela 42. mjesto, Hrvatska 52. mjesto, a Crna Gora 96. mjesto”, ističu u Udruženju matematičara.

U pratnji učenika bio je profesor Goran Janković iz Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske u svojstvu zamjenika vođe tima, a u Japanu je već boravila mr. Adisa Bolić, asistentkinja na Odsjeku za matematičke i kompjuterske nauke PMF UNSA, u svojstvu vođe tima i člana Međunarodnog stručnog žirija, koji vrši odabir zadataka za takmičenje.

Pripreme učenika za takmičenje vodili su predavači – bivši takmičari i olimpijci koji rade u okviru Škole matematike za nadarene učenike Udruženja matematičara Kantona Sarajevo.

Odlazak na ovu najveću smotru mladih matematičara svijeta finansijski su pomogli Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, premijer Kantona Sarajevo i Republički pedagoški zavod Republike Srpske.

IZVORwww.brckodanas.com; Udruženje matematičara Kantona Sarajevo
Prethodni postNutricionisti: Tijelo ljeti traži laganiju hranu, poslušajte ga
Sledeći postDa li su prečišćivači vazduha potrebni i u toku ljeta?