Sjajni rezultati brčanskih „Lavova“ u ovoj godini

511

Košarkaški klub „Lavovi“ iz Brčkog već sada može da se pohvali da je 2019. njihova najuspješnija godina do sada.

Zato smo odlučili da razgovaramo sa Boškom Vukadinovićem, predsjednikom Kluba, koji je u decembru 2014. godine imao odlučnost i vjeru da dječacima i djevojčicama u Brčkom, zaljubljenicima u jedan od najljepših sportova, za koji njeguju ljubav i posjeduju talenat, da priliku da postanu košarkaši i košarkašice.

Naravno, da istu tu ljubav i naklonost prema košarci i sportu uopšte zajedno sa njim nije dijelio trener Aleksandar Bližnjaković, priča bi možda bila drugačija.

Boško Vukadinović: Posao košarkaškog trenera izuzetno je složen – potrebna je 24-časovna posvećenost košarci da bi se stekle sposobnosti neophodne za uspjeh. Opis tog poziva ne iscrpljuje se u pukom posjedovanju znanja – potrebno je i da trener bude vješt u ophođenju s mladim ljudima, da bude kompetentan psiholog i harizmatična ličnost. Sport je fenomen koji je u konstantnom razvoju, a trener mora da ide u korak sa promjenama, jer svaki dan prilika je da se nauči i primjeni nešto novo. Sve ovo gore nabrojano zasigurno odlikuje Aleksandra Bližnjakovića i rezultati koje postižemo logična su posljedica svega toga.

Brčko danas: Lavovi mogu da se pohvale da su najmasovniji sportski kolektiv u Brčkom koji ima sekcije za minibasket, pionire, kadete i juniore, i to u muškoj i ženskoj selekciji, jedinstvenu bazu za stvaranje budućih vrhunskih košarkaša.

Boško Vukadinović: Lavovi su osnovani 12.12.2014. godine sa primarnim ciljem da doprinesemo razvoju, afirmaciji i omasovljenju košarke u Brčkom, u Distriktu, ali i u BiH u cjelini. Znate i sami da sa tim dolazi i drugarstvo, timski duh, fair play, vaspitno-obrazovni rad, podsticanje na humanost, suzbijanje nasilja, borbu protiv dopinga i diskriminacije i mnogo toga. Djeca to prepoznaju, taj strog, disciplinovan, ali predan i pravedan odnos prema njima, osjećaj zajedništva i pripadništva.

Klub se od samog osnivanja takmiči u Ligama mladih pod okriljem Košarkaškog saveza Republike Srpske i Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, a svoju prvu zvaničnu utakmicu odigrali smo u maju 2015. godine. Od tada do danas odigrano je zaista mnogo utakmica i postignuti su rezultati na koje smo svi mi u Klubu izuzetno ponosni.

Takođe, izuzetno smo ponosni na činjenicu da je KK Lavovi u dva navrata proglašen za najuspješniji omladinski sportski kolektiv u Brčko distriktu BiH, za 2015. i 2017. godinu, u okviru Izbora za najuspješnije sportiste i sportske kolektive Brčko distrikta BiH koje organizuje Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH.

Brčko danas: Ženska pionirska selekcija u nedavno završenom prvenstvu Republike Srpske osvojila je drugo mjesto i titulu vicešampionki. Kapiten pionirske selekcije Milica Đokić (2005) i Amila Smajić (2005) uvrštene su na preliminarni spisak od ukupno 15 košarkašica za pionirsku reprezentaciju Republike Srpske za učešće na Košarkaškom kampu 2019. koji se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva porodice, omladine i sporta RS u periodu od 18. do 24. avgusta u Banji Dvorovi.

Takođe sjajna vijest stigla je u klub početkom jula, trenera vaše ženske pionirske selekcije Aleksandra Bližnjakovića Košarkaški savez Republike Srpske imenovao je za trenera ženske pionirske reprezentacije (2005. godište). Aleksandar je ove sezone sa ženskom pionirskom selekcijom osvojio titulu vicešampiona i ovo imenovanje je došlo kao kruna vrlo uspješne sezone.

Brčko danas: Selekcije su učestvovale na brojnim prijateljskim turnirima. Šta biste još izdvojili kao značajno?

Boško Vukadinović: U pauzi između dva prvenstva sve selekcije kluba su aktivne, a samo u julu ove godine muška i ženska ekipa u basketu 3×3 pobjedile su na Kinder + Sport kupu u okviru Sportskih igara mladih koje su održane u Brčkom, jednom od 38 bh gradova u kojima se igre održavaju, i tako se plasirali na finalno takmičenje u Sarajevu narednog vikenda (3. – 5. avgust).

Potom, muška kadetska selekcija kluba učestvovala je na III Memorijalnom turniru Mirza Delibašić u Zenici sa još 15 ekipa iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Osim toga, pionirka Amila Smajić nalazi se na širem spisku U14 reprezentacije Bosne i Hercegovine koja će u avgustu učestvovati na FIBA turniru u Sloveniji i sa nestrpljenjem iščekujemo konačan spisak, s nadom da će se naša izuzetno talentovana Lavica naći na spisku putnika za Sloveniju.

U narednu sezonu Klub ulazi sa velikim ambicijama. Pored toga što ćemo imati do sada najveći broj takmičarskih selekcija, ukupno šest (predpionirke, predpioniri, pionirke, pioniri, kadetkinje i kadeti), želja nam je da neka od tih selekcija ponovi uspjeh ženske pionirske selekcije iz prošle sezone, a zašto ne reći i da osvojiti titulu.

Naravno, sve rezultate u prethodnim sezonama kao i zacrtane ciljeve u narednom periodu gotovo da bi bilo nemoguće ostvariti bez pomoći Vlade Brčko distrikta BiH i resornog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu koji kontinuirano, a u skladu sa ostvarenim rezultatima, pomažu rad Kluba.

Bojan Karać iz Lavova karijeru nastavlja u Italiji

Brčko Danas: I vijest koja je sa takvim oduševljenjem primljenja ne samo u klubu, nego i u gradu generalno, je da će mladi Bojan Karać, za kojeg sada već možemo reći dosadašnji član Košarkaškog kluba “Lavovi”, od naredne sezone nastupati za klub Derthona Basket iz Tortone u Italiji. To je klubu nevjerovatan podstrek i potvrda da u stvari sve što radite ima uspjeha i da se ciljevi koje ste postavili prije pet godina ostvaruju, i za klub i za igrače.

Boško Vukadinović: Bojan ja prve košarkaške korake napravio upravo u “Lavovima” 2016. godine, gdje je nastupao za predpionirsku i pionirsku selekciju. Dobra igra prethodnih sezona u kojima je bio jedan od nosilaca igre našeg kluba nisu prošle nezapaženo i bilo je za očekivati da će Bojan, koji je 2004. godište i visok 202 cm, ovako rano napraviti prvi veći iskorak u karijeri. Potpisao je četvorogodišnji ugovor sa klubom Derthona Basket, koji je član italijanske serije A, što mu pruža izuzetnu priliku za još veći i kontinuirani napredak kroz kadetsku i juniorsku selekciju. On se već krajem avgusta pridružuje novim klupskim kolegama na pripremama za početak nove sezone.

Bojanovim odlaskom u Italiju sigurno je da će naša kadetska selekcija u velikoj mjeri biti oslabljena u predstojećoj sezoni ali sa druge strane svi smo ponosni na Bojanov uspjeh koji predstvlja još jednu potvrdu kvalitetnog i stručnog rada u Klubu.

Brčko danas: Pridružujemo se Košarkaškom klubu “Lavovi” Brčko u čestitkama Bojanu i želimo mu puno sportskih i životnih uspjeha u nastavku karijere, a mladim lavovima i lavicama da i dalje
dostojno i na najbolji mogući način predstavljaju svoj klub i grad i grabe dalje, jer sa ovakvom ekipom i kvalitetnim radom, ni NBA liga se ne čini nedostižnom.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 29.07.2019. do 04.08.2019. godine
Sledeći post4. BiH Color Festival, vjeridba i odlična zabava