Skijanje na Jahorini – pustolovina za početnike i profesionalce

800

Bliži se sezona skijanja, a sa njom i veliko pitanje – gdje ove zime “krstariti na snijegu”? Zbog brojnih noviteta, popusta i uzbudljivih najava od strane Olimpijskog centra Jahorina, za mnoge skijaše nedoumice nema.

Ako s nestrpljenjem iščekujete ski opening, obradovaće vas vijest da je svečano otvaranje zimske sezone na Jahorini već zakazano. Skijanje na ovoj planini počinje od 1. do 4. decembra, kada će ski-pass biti u pola cijene.

Kakve novosti čekaju skijaše i goste ski centra i zbog čega je zimovanje na Jahorini poseban doživljaj? Pročitajte.

Jahorina – Olimpijska ljepotica

Svi koji su bar jednom skijali na Jahorini potvrdiće vam da ovo nije planina kao druge. Na njoj se nalazi najmoderniji ski centar u Bosni i Heregovini i ujedno najveće skijalište u zemlji. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1.916 metara nadmorske visine.

Zanimljivo je da je prvi naziv planine bio Javorina, prema grčkom javoru koji ne raste sjevernije od ove planine. Prelijepa priroda je jedan od glavnih razloga zbog kojeg turisti rado dolaze, a među njima ima najviše ljubitelja skijanja. U februaru, martu i aprilu je naročito pogodna klima – snježni pokrivač je u ovom periodu debeo, a vrijeme uglavnom sunčano i vedro. U prosjeku, Jahorina je pod snijegom 175 dana godišnje, a skijalište je opremljeno i modernim sistemom za osnježavanje, tako da je skijanje moguće tokom čitave sezone bez obzira na padavine.

Ski staze na Jahorini

Ski staze na Jahorini nalaze se na sjevernoj strani skijališta i ukupno ih ima 10. Za profesionalne i vješte skijaše postoji 7 crvenih i dvije crne staze, dok se početnici i rekreativci mogu okušati u ovom sportu na jednoj plavoj stazi. Zanimljivo je da sve crvene staze na Jahorini imaju i svoju plavu “varijantu”, tako da i oni manje sigurni na skijama imaju više opcija na raspolaganju.

Kada je o nadmorskoj visini riječ, između staza postoji visinska razlika od skoro 600 metara. “Najniža” je staza “Prača”, koja se nalazi na 1.300 metara, dok je najviša “Ogorjelica” na 1.880 metara. Ukupna dužina ski staza za alpsko skijanje je 20 kilometara.

Plava staza je “Šator”, dugačka je 1.750 metara, njen start je na nadmorskoj visini 1.880 metara, a cilj na 1.520 m. Crvene staze su “Poljice” (duga 1.700 m), “Ogorjelica I” (1.400 m) i “Ogorjelica II” (950 m), “Rajska dolina” (800 m), “Olimpijski veleslalom” (1.330 m) i “Prača” (1.330 m).

Crne staze su “Olimpijski slalom” (551 m) i “Olimpijski spust” u dužini preko 2 km (tačno: 2.041 m).

Infrastrukturni noviteti na Jahorini

Sa ciljem da unaprijedi iskustvo posjetilaca, ski centar Jahorina započinje novu sezonu sa čak osam  infrastrukturnih noviteta. Postavljaju se dva nova ski lifta – ski lift tanjir “Oštra glava” za najmlađe skijaše na stazi Trnovo (dužine 120 m) i čak 900 metara dugačak ski lift sidro “Prača”, na istoimenoj stazi. Inače, prošle godine je otvorena i nova kabinska gondola “Poljice”, dva šestosjeda i dva ski lifta. Nove instalacije vertikalnog transporta prate i nove staze i vezni putevi, kao i novi kilometri osvjetljenih staza za noćno skijanje. Rasvjeta se postavlja na čak 3,5 km staza, tako da će umjesto dosadašnjih 5 km, ljubiteljima noćnog skijanja biti dostupno 8,5 km osvjetljenih staza za večernje pustolovine na snijegu.

Za mališane je napravljena nova staza za sankanje dužine 700 metara, na stazi 7. Takođe, jedan od zanimljivih projekata za snoubordere je i “SnowBoard park” na stazi Trnovo impozantne površine 3.000 kvadratnih metara. Nakon izgradnje Ski tunela tokom ljeta, za sve koji vole noćni provod omogućen je fantastičan prostor za after-ski žurke – Olimpijski bar na 1.879 metara sa podijumom na platou.

Jedan od noviteta je i najsavremeniji sistem za osnježavanje na ski stazi Prače. Riječ je o inovativnoj tehnologiji za pravljenje snijega bez obzira na temperaturu vazduha. Takozvani SnowFactory sistem je jezero za vještačko osnežavanje kapaciteta 30.000 kubnih metara i funkcioniše kao dopuna tradicionalnom sistemu. Prema tome, skijaši mogu biti sigurni da će ove sezone na Jahorini uvijek biti snijega.

Cijene ski-pasa na Jahorini za sezonu 2022/2023

Karte za novu ski sezonu na Jahorini mogu se kupiti u pretprodaji do 31. oktobra po 10% nižoj cijeni putem web shop-a Olimpijskog centra Jahorina ili na prodajnim mjestima na planini. Kako je najavljeno, tokom čitave godine biće promo perioda i popusta, barem jednom mjesečno.

Kao što je već pomenuto, tokom ski openinga ski-pass karte će biti 50% jeftinije. Inače, u srednjoj sezoni, cijena poludnevne karte za odrasle iznosiće 53 KM, dnevne 66 KM, a dnevno noćne 99 KM. Dvodnevni ski-pass bez noćnog skijanja košta 112 KM, trodnevni 158 KM, četvorodnevni 206 KM. Postoji opcija kupovine ski karte za pet, šest, sedam, osam i devet dana, kao i karta 10 u sezoni (cijena 520 KM).

Posebna novina je ski karta “Korporativna – 10 u sezoni”, koja je namjenjena kompanijama u cijelom regionu. Savršena za team building događaje ili kao poklon za poslovne partnere, ova karta može biti personalizovana ili sa logom firme, a košta 645 KM.

U piku sezone, od 24. decembra do 15. januara i u periodu od 10. do 26. februara ski pass je nešto skuplji. Tako poludnevna karta košta 57 KM, dnevna 72 KM, a dnevno noćna 107 KM. Cijene karata za djecu i seniore su nešto niže.

Kako do Jahorine?

Jahorina se nalazi u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine na 30 kilometara od Sarajeva i nekih 15 kilometara od Pala. Od Banja Luke je skijalište udaljeno 210 km. Turisti koji dolaze iz Srbije, od Beograda do Jahorine treba da pređu put od 320 km, preko Šapca, Loznice i Zvornika, prateći pravac Han-Pijesak, Sokolac ka Sarajevu i Palama. Od Zagreba Jahorina je udaljena 350 km, Splita 320 i Podgorice 270 km.

Što se tiče smještaja, olimpijska planina Jahorina se može pohvaliti velikim smještajnim kapacitetima – od hotela preko apartmana i vila. Gostima su na raspolaganju luksuzne kuće i hotelske sobe na samoj stazi, a cijene su među pristupačnijima u regionu.

Uz sve povoljnosti, akcijske ponude i lijep smještaj, sasvim je izvjesno da je zimovanje na Jahorini ove sezone dobra ideja.

Piše: Srbijanka Stanković 

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postSkupština Distrikta: Prijem za mlade kik-boksere Mariju i Cvijetina
Sledeći postDanas počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa