Skupština Distrikta u prvom čitanju usvojila izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti

86

Skupština Brčko distrikta BiH, u prvom čitanju, usvojila je Izmjene i dopune Zakona o dječjoj zaštiti kojim će pravo na dječji dodatak ponovo moći da ostvare oni koji su ga izgubili nakon povećanja minimalnih plata.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić naglasio je da je ponovo inicirana ideja da sva djeca, bez obzira na socijalni status njihovih porodica, imaju prava na dječji dodatak.

„Po usvajanju Izmjena i dopuna ovog zakona u drugom čitanju mogao bi uslijediti zaključak kojim bi se nadležno odjeljenje obavezalo da u roku od 90 dana izvrši analizu o uslovima dodjele i iznosu potrebnih sredstava“, rekao je predsjednik Milić u izjavi za medije.

Stvaranje pretpostavki za pregovore o kolektivnom ugovoru

U prvom čitanju usvojena je i Dopuna Zakona o javnoj upravi kojom će oblast rada i radnih odnosa biti dodijeljena Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge Vlade Distrikta, jer do sada nije bila u nadležnosti nijednog organa uprave.

Ukoliko dopuna Zakona dobije podršku u drugom čitanju, naglasio je predsjednik Milić, onda bi to stvorilo pretpostavke za određivanje reprezentativnosti sindikata i pregovore o kolektivnim ugovorima s predstavnicima tih sindikata.

Brčko i dalje bez utvrđene trase auto – puta

Komentarišući informaciju o primjedbama prilikom utvrđivanja trase auto-puta, Milić je istakao da će se po tom pitanju, a s obzirom na to da predložene izmjene prostornog plana nisu dobile podršku na sjednici Vlade Distrikta, biti neophodno vratiti nekoliko koraka unazad.

Povučeno nekoliko nacrta/odluka

Iz skupštinske procedure povučeni su Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti i Prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa u svrhu izgradnje kompleksa Fazanerije.

Za naredno zasjedanje odložena je tačka koja se odnosi na davanje saglasnosti na Pravilnik o dopuni Pravilnika o platama, naknadama plate i ostalim materijalnim pravima zaposlenih u JZU „Zdravstveni centar Brčko“.

IZVORwww.brckodanas.com; www.skupstinabd.ba;
Prethodni postLuka Brčko i Luka Konstanca potpisale Memorandum o saradnji
Sledeći postNa Međunarodni dan porodice – u Brčkom porodična šetnja