Skupština Distrikta: Ukinuto plaćanje participacije za CT aparat, usvojeno nekoliko zakona

68

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je, u drugom čitanju, Zakon o energetskoj efikasnosti, Zakon o civilnim žrtvama rata, kao i izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.
U prvom čitanju usvojeni su nacrti zakona o dopuni Zakona o porezu na dobit i o izmjenama i dopunama Zakona o pravnim licima koje osniva Brčko distrikt BiH.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da će se dopunama Zakona o porezu na dobit ograničiti dvostruko oslobađanje od oporezivanja prihoda ostvarenih na osnovu izvoza isključivo na pravne subjekte koji su registrovani i rade na području Distrikta, da bi se izbjegle zloupotrebe tog zakona.

Skupština je usvojila i Odluku o odobravanju transfera za posebne namjene kao i izvještaje o radu Nadzornog odbora JZU „Zdravstveni centar Brčko“ i o radu Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH za period od 1.7. do 31.12.2021. godine.

Poslanici su primili k znanju Informaciju o problemu vodosnabdijevanja na području Brčko distrikta BiH (seoski vodovodi), uz zaključak kojim se obavezuju vladino Odjeljenje za komunalne poslove i Javno preduzeće „Komunalno Brčko“ da u roku od sedam dana sačine prijedlog otklanjanja nedostataka u najkritičnijim područjima i o tome informišu Vladu Distrikta, radi preduzimanja daljih aktivnosti s ciljem obezbjeđenja kvalitetnog vodosnabdijevanja u tim mjestima.

Skupština je izmijenila odluku o ličnom učešću osiguranih lica u troškovima realizacije prava iz zdravstvenog osiguranja i ukinula plaćanje participacije za preglede CT aparatom u brčanskom zdravstvenom centru.

„Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge, Fond zdravstvenog osiguranja i JZU zadužuju se da izvrše analizu finansijskih sredstava neophodnih za finansiranje svih vidova zdravstvene zaštite na način propisan članom 82. Zakona o zdravstvenom osiguranju Brčko distrikta BiH i da u roku od 90 dana Skupštini predlože novi model participacije za određene usluge zdravstvene zaštite“, rekao je predsjednik Skupštine.

K znanju su primljene i informacije o dokumentu okvirnog budžeta Brčko distrikta BiH za period od 2023. do 2025. godine, povećanju cijena poreza na nekretnine i o uništavanju poljoprivrednih usjeva od strane divljih životinja.

Usvojene su odluke o utvrđivanju javnog interesa koje se odnose na izgradnju puta u urbanom području Slijepčevići i na rekonstrukciju dijela ulice Ajanovića u stambenom naselju Kolobara, saopšteno je iz Skupštine Brčko distrikta BiH.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postOperativna akcija „Derbi“ – u toku pretresi na 15 lokacija
Sledeći postSudije Ustavnog suda BiH borave u Brčkom