Skupština Distrikta usvojila izmjene Zakona o dječijoj zaštiti, uprkos protivljenju ombudsmana BiH i više NVO

63

Skupština Brčko distrikta usvojila je izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti. Usvajanju zakona protivilo se više nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prava djece, kao i ombudsmani Bosne i Hercegovine, jer zakon reguliše vezivanje isplate dječijeg doplatka za redovno pohađanje osnovne škole, što se smatra kršenjem dječijih prava.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da je izmjena i dopuna ovog zakona izazvala mnogo polemike i da će biti pokrenuta šira diskusija s ciljem rješavanja problema u ovoj oblasti, a koji se odnose na to da pojedini roditelji ne ispunjavaju svoju zakonsku obavezu, odnosno ne šalju djecu u školu, te da je taj problem najviše izražen kod romske populacije.

„Kroz izmjene ovog zakona se pokušalo djelovati u tom pravcu da se jednostavno pravo na dječiji doplatak veže uz pohađanje osnovne škole. Sam sam imao dilemu da li je ovo najadekvatniji način da se ovo riješi, ali će, u svakom slučaju, doprinijeti da se krene ozbiljno u analizu ovog problema zajedno s Komisijom za zaštitu ljudskih prava i svim drugim domaćim i međunarodnim organizacijama koje se brinu o zaštiti prava djece, da dođemo do rješenja koje će biti najadekvatnije, a neće biti u koliziji s međunarodnim konvencijama“, istakao je Milić.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postMeteorolozi upozoravaju na obilne padavine i mogućnost bujičnih poplava narednih dana
Sledeći postZbog ogromnih neplaćenih kazni oduzeta dva vozila