Skupština Distrikta usvojila izmjene zakona u oblasti obrazovanja

49

Skupština Brčko distrikta je na 50. redovnom zasjedanju, u drugom čitanju, usvojila izmjene Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, kao i izmjene Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama u Distriktu.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da su se ovim izmjenama stvorile zakonske pretpostavke da školske ustanove u distriktu Brčko mogu biti pravna lica.
„To će sigurno učiniti kvalitetnijim kako pripremu tako i sam nastavni proces“, rekao je predsjednik Milić.

Poslanik Siniša Golić, govoreći ispred grupe poslanika koji su predlagači ovih izmjena zakona, istakao je da su izmjene u skladu s Okvirnim zakonom o obrazovanju na nivou BiH, te da će sada i u Distriktu upravljačku odgovornost za funkcionisanje škola kao javnih ustanova preuzeti školski odbori.

Sljedeći korak je, kaže Golić, izrada elaborata opravdanosti osnivanja srednjih škola, te ideja da se postojeća Poljoprivredna i medicinska škola razdvoji na dvije škole, odnosno da se osnuju medicinska škola i poljoprivredno-prehrambena škola.

„I predškolska ustanova će se formirati kao posebno pravno lice. Stvoreni su uslovi da se i muzička škola formira kao posebna javna ustanova, pri čemu je ideja nadležnog odjeljenja da se, osim osnovne muzičke, dobije i srednja muzička škola. Nadamo se da će to sve biti spremno da bi u narednoj školskoj godini školske ustanove mogle samostalno da funkcionišu kao javne“, rekao je poslanik Golić.

IZVORwww.brckodanas.com; www.skupstinabd.ba;
Prethodni postBolji posao – sedmična ponuda poslova
Sledeći postGenk u Belgiji narednu godinu dočekuje bez kladionica