Skupština nije podržala retroaktivnu isplatu povećanja naknada sudijama i tužiocima

33

Skupština Brčko distrikta BiH je usvojila Zakon o izmjenama Zakona o platama i drugim naknadama pravobranioca i zamjenika pravobranioca u Pravobranilaštvu Brčko distrikta BiH, dok su u prvom čitanju usvojeni Zakon o Kancelariji za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama sudija i tužilaca u Brčko distriktu BiH.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da usvajanje novog Zakona o Kancelariji za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije proizlazi iz dosadašnjih iskustava primjene važećeg zakona, gdje se pokazala potreba za određenim izmjenama, da bi se poboljšao rad Kancelarije, a s obzirom da su izmjene bile obimne, u skladu sa Jedinstvenim pravilima za izradu propisa, nametnula se potreba za donošenjem novog zakona.

Prilikom usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama sudija i tužilaca u Brčko distriktu BiH u prvom čitanju, kojim se uvodi pravo na naknadu putnih troškova, nije prihvaćen prijedlog Pravosudne komisije da se utvrdi javni interes, odnosno da se to pravo uvede retroaktivno od 1. februara 2024. godine.

Skupština je primila k znanju specijalni izvještaj – Analizu realizacije preporuka ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine, te raspravljala o Prijedlogu odluke o izmjeni budžeta Brčko distrikta BiH za 2024. godinu.

IZVORSkupština Brčko distrikta BiH
Prethodni postIzložba „Miroslavljevo jevanđelje i Srpski psaltir“ 11. i 12. juna u Brčkom
Sledeći postSunčano i vruće predstojeće sedmice