Skupština usvojila izmjene zakona o obrazovanju

102

Na posljednjem redovnom zasjedanju u ovoj godini, Skupština je usvojila Zakon o zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, zajedno sa šest amandmana Zakonodavne komisije.

Na 35. redovnoj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojeno je više odluka o utvrđivanju javnog interesa za realizaciju nekoliko infrastrukturnih projekata, dok su k znanju primljeni revizorski izvještaji o finansijskom poslovanju u 2021. godini Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, Odjeljenja za komunalne poslove, Odjeljenja za stručne i administrativne poslove i Kancelarije gradonačelnika.

Prije početka 35. redovne sjednice nastavljena je i okončana 34. redovna sjednica, na kojoj je usvojena preostala tačka dnevnog reda – Izmjene i dopune Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta.

“Skupština Brčko distrikta je konačno usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, kojim su precizirana i definisana mnoga, do danas, neriješena pitanja. Između ostalog, stvoreni su uslovi za zasnivanje radnog odnosa asistenata u nastavi, omogućeno stipendiranje učenika u srednjim školama za deficitarna zanimanja, omogućeni preventivni oftalomološki i stomatološki pregledi za učenike prve trijade, stvoreni uslovi za formiranje paralelne srednje muzičke škole, uvedeno opisno ocjenjivanje samo za učenike prvog razreda, precizirani uslovi i razlozi za izbor i razrješenje direktora i pomoćnika direktora u osnovnim i srednjim školama, te definisano omogućavanje učenja na daljinu”, izjavio je poslanik Siniša Golić.

Prvo zasjedanje u 2023. godini Skupština će održati sredinom januara.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postBudžet Distrikta za 2023. godinu 282,3 miliona KM, cijena električne energije još nije dogovorena
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 27.12.2022. do 1.1.2023. godine