Skupština usvojila Program rada Vlade za 2023., vraćen na doradu Zakon o mjesnim zajednicama

65

Skupština Brčko distrikta BiH je, na prijedlog Vlade, iz procedure povukla Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o mjesnim zajednicama, radi dorade. Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da bi se ovim izmjenama trebali riješiti brojni problemi u funkcionisanju mjesnih zajednica koje su, kako je rekao, specifična udruženja građana od posebnog interesa.

Milić se na sjednici osvrnuo i na probleme u radu organizacija SPKD „Prosvjeta Brčko, BZK „Preporod“ Brčko i HKD „Napredak“ Brčko, koji je doveden u pitanje nakon što nadležna komisija nije prihvatila njihove finansijske izvještaje,zbog čega im je naloženo da vrate sredstva dodijeljena putem grantova. Rekao je „da ne želi bilo koga da okrivljuje zbog situacije u koju su dovedena ova tri nacionalna kulturna društva, ali smatra da je razlog za ovu situaciju i nesnalaženje u primjeni novih zakona o budžetu i o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH“.

„Distrikt bi trebalo da ovaj problem riješi na sličan način kao i kanton Sarajevo, gdje je tamošnja Vlada dala prijedlog Skupštini tog kantona da ova udruženja, zajedno s jevrejskim, proglasi udruženjima od posebnog interesa za Kanton Sarajevo i da im se kroz budžet omogući redovno finansiranje tekućih potreba i troškova. Ako uništimo ova tri udruženja i kulturu koju oni njeguju, čija će nam kultura ostati u Brčkom“, zapitao se predsjednik Skupštine.

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović rekao je da je Skupština donijela odluku o zabrani nabavke mobilnih telefona za sve nosioce javnih funkcija u javnim preduzećima i pravnim licima koje je osnovao Brčko distrikt BiH, napomenuvši da se ta odluka ne odnosi na radnike tih preduzeća čiji rad je vezan za teren.

Skupština je usvojila i Program rada Vlade Brčko distrikta BiH za 2023. godinu, uz brojne primjedbe opozicije, koja je posebno istakla da je ovogodišnji Plan identičan prošlogodišnjem, te da su u nekim dijelovima oni koji su pripremali planove, zaboravili da izmjene čak i godinu na koju se plan odnosi.

Digitalizacija Skupštine

Na ovoj sjednici, prvi put u Skupštini Distrikta, primjenjeno je elektronsko glasanje, čime je ozvaničen početak uvođenja digitalizacije u radu ove institucije.

Od marta počinje primjena i e-parlamenta, aplikacije koja je rađena u saradnji s Evropskom unijom, a s ciljem smanjena štampanja radnog materijala i pojednostavljenja radnih procesa u Stručnoj službi.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postFrancuska donirala Policiji Distrikta tunel za ispucavanje municije
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 30.1.2023. godine do 5.2.2023. godine