Skupština usvojila Zakon o policiji i dopunu Izbornog zakona Brčko distrikta BiH

53

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je izmjene i dopune Zakona o policiji i Zakona o policijskim službenicima Brčko distrikta.

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović rekao je da su izmjenama i dopunama preciznije definisani status šefa Policije i način zapošljavanja u policijskoj službi Brčko distrikta BiH.

Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH

“Sada u Policiji mogu ranije da planiraju prijem policijskih službenika, a na osnovu podataka o odlasku u penziju policijskih službenika koji su za to stekli uslove. Kada je riječ o odlasku policijskih službenika u penziju, mi smo to uskladili sa zakonima Federacije BiH i Republike Srpske, prema kojima se za šefa policije ne može birati kandidat koji bi u tom mandatu trebalo da ide u penziju”, rekao je potpredsjednik Skupštine.

Skupština je usvojila i dopunu Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, koja se odnosi na sankcionisanje izbornih prevara, čime je ovaj zakon usaglašen s entitetskim, ali i na nivou BiH.

U prvom čitanju usvojene su Izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju Brčko distrikta BiH, prema kojima će zaposlena lica koja se liječe od malignih oboljenja moći da ostvare platu u punom iznosu dok su na bolovanju.

Opširnije o ostalim skupštinskim temama čitajte na stranici Skupštine Brčko distrikta BiH.

IZVORwww.brckodanas.com; www.skupstinabd.ba;
Prethodni postOsnovica za obračun plate zaposlenika budžetskih korisnika Distrikta uvećana na 900,00 KM
Sledeći postU akciji “Dama” uhapšena dva policajca Brčko distrikta BiH