Slijedi sedmica prevencije karcinoma grlića materice – može se otkriti samo redovnim pregledima

91

Evropsku sedmicu prevencije karcinoma grlića maternice pokrenula je 2007. godine Evropska asocijacija za borbu protiv cervikalnog karcinoma i od tada se obilježava u posljednjoj sedmici januara svake godine.

Rak grlića materice je najčešće maligno oboljenje ženskih polnih organa, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Glavni uzrok nastanka raka grlića materice je humani papiloma virus (HPV), koji je otkriven kod 99,7 odsto žena oboljelih od raka grlića maternice.

Cilj obilježavanja sedmice prevencije je podizanje svijesti javnosti, posebno žena, ali i njihovih partnera. Briga za vlastito zdravlje uključuje redovne ginekološke preglede, vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV-a), informisanje o simptomima, uzrocima bolesti, načinima prevencije, zatim kontrolni ginekološki pregled s PAPA testom – sve su to oblici unapređenja reproduktivnog zdravlja žena, koji dovode do smanjenja stope oboljevanja i umiranja ženskog stanovništva.

„Početni stadijum raka grlića materice ne boli, simptomi su rijetki i nespecifični tj. mogu da ih izazovu i druga stanja, kao što su krvarenje nakon polnog odnosa, bol tokom polnog odnosa, krvav vaginalni iscjedak, bol u genitalnom području i dr. Dijagnostika karcinoma grlića materice je jednostavna, jeftina i pouzdana. Ovaj karcinom se relativno sporo razvija i širi, ali sve to i dalje nije dovoljno da budemo zadovoljni postignutim nivoom znanja, posebno kod mladih, o načinima prevencije i mogućnostima ranog otkrivanja“, kaže dr.spec. Elma Kuduzović.

Sve žene u dobi od 20. do 65. godine života treba da idu na redovne preglede.

„Svake dvije minute u svijetu jedna žena umre od raka grlića materice, koji se može se otkriti na vrijeme. Rak grlića materice je najozbiljnija komplikacija HPV infekcije, prema tome uradite pregled dok još nemate simptome, jer pregled možete uraditi besplatno“, poručju ljekari INZ-a.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 17.1.2022. godine do 23.1.2022. godine
Sledeći postU susret šestom izdanju “Brčko Gala Night Open 2022”