Smajlović Enes optužen za utaju poreza

213

Optuženi Enes Smajlović (1960.) tereti se da je tokom 2009. godine, kao odgovorna osoba i vlasnik “EŠ-Apoteke” Brčko, počinio utaju PDV-a u iznosu od 115 306 KM, za koje je oštetio budžet BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilac u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Enesa Smajlovića, rođenog 26.05.1960. godine u Brčkom, vlasnika i odgovorne osobe u podzuću “EŠ-Apoteke”, Brčko Distrikt BiH.

Optuženi se tereti, da je tokom 2009. godine, kao vlasnik i odgovorna osoba u navedenom poduzeću i porezni obveznik, u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza na dodatnu vrijednost (PDV), izvršio oporezivi promet, odnosno prodaju lijekova jednom poduzeću iz Tuzle, u ukupnom iznosu od 678.268 KM, sa obračunatim PDV-om u iznosu od 115.306 KM.

Navedeni promet optuženi nije evidentirao u svojim poslovnim knjigama niti u PDV prijavama, pa je u PDV prijavama, dao lažne podatke u kojima nije evidentiran navedeni promet, čime su budžet Bosne i Hercegovine i građani BiH oštećeni za iznos od 115.306 KM.

Optuženi se tereti da je izbjegao plaćanja davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima koji su od uticaja na utvrđivanje iznosa obveze, čime je počinio kazneno djelo Porezne utaje iz članka 210. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prethodni postBrčak pokazao kako se pjeva u Bosni
Sledeći postOdržan Međunarodni stonoteniski tunir u organizaciji STK “Brka 2007”

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime