Šta fotografisanje selfija govori o tebi?

63

Neki ljudi ih vole, neki mrze, ali sigurno je da su selfiji sve popularniji. Stoji li iza njih činjenica da je kamera danas dostupna svima ili se ipak radi o većem problemu?

Jedan od važnijih razloga oživljavanja ovog trenda je traženje zadovoljstva i dijeljenje istog sa poznatim i nepoznatim ljudima. Portal mastersinpsychologyguide.com piše kako bi se samo prije samo par desetljeća osoba koja tako javno prezentira svoj život smatrala zvijezdom. Mnogi pak vjeruju kako bi razlog moga biti i taj što danas roditelji djecu odgajaju u vjeri da su posebniji od drugih te da mogu postići što žele i to na način koji njima odgovara. No, nakon završetka fakulteta mnogi se suoče s činjenicom da je realnost skroz drugačija pa traže ispunjenje i potvrdu na drugim mjestima. Jedan od njih su društvene mreže koje “običnom” čovjeku omogućuju da dobije pažnju bez prevelikog truda.

Što fotografisanje selfija govori o tebi?

Društvene mreže i postoje kako bi povezivale ljude, što mnogi koriste kao ispriku za često objavljivanje svojih slika i detalja iz privatnog života. Brzo postaje jasno da pojedinci objavljivanjem svojih fotografija žele prikupiti pohvale na račun izgleda i tako pojačati svoje samopouzdanje. Iz psihološke perspektive također je jasno da su selfiji za neke kraći put kojim će zadovoljiti svoje potrebe, a svaki pozitivan komentar na objavljenu sliku će osnažiti njihovo samopouzdanje, što djeluje kao dodatni poticaj za stvaranjem novih slika, piše Ordinacija.hr

Živimo u vremenu kada se najvažnije istaknuti, a društvene mreže i selfiji su jedan od pristupačnih načina koji će bez puno truda to i omogućiti. Koliko god autoportreti mogu pomoći ljudima da se istaknu, također njima mogu dokazati i da su dio nečega, dio grupe, što je dosta važno jer znamo da pripadati grupi znači i određenu dozu sigurnosti i udobnosti. Mogli bismo zaključiti da je ovaj aspekt ljudskog ponašanja sasvim normalan te pojašnjava zašto su selfiji toliko popularni.

Prethodni postU Tuzli ove sedmice počinje prvi gaming festival u BiH
Sledeći postFacebook Messenger od sada moguće koristiti i bez Facebook accounta

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime