Šta mladima u Brčkom donosi dokument “Strategija za mlade”?

16

Savjet mladih Brčko distrikta BiH u petak 29. septembra 2023. godine organizuje prezentaciju dosadašnjeg rada na izradi Akcionog plana za implementaciju “Strategije za mlade Brčko distrikta BiH” pod nazivom „Strategija za mlade: Šta nam donosi!?“ koja će se održati u Omladinskom centru sa početkom u 12:00 časova.

S obzirom da je “Strategija za mlade Brčko distrikta BiH 2022-2026.” usvojena na 39. redovnoj sjednici Skupštine Brčko distrikta 22. februara ove godine, Vlada Brčko distrikta BiH je pristupila izradi akcionog plana za implementaciju strategije, oformila radnu grupu koja je do sad imala nekoliko sastanaka i skoro privela kraju izradu akcionog plana.

Iz Savjeta mladih poručuju da ovim događajem žele da informišu javnost o tome kako će da izgleda akcioni plan i kakve mjere sadrži, ali isto tako i da daju priliku mladima da svojim komentarima i sugestijama daju svoj lični doprinos u poboljšanju ovog dokumenta koji se odnosi upravo na njih.

„Cilj nam je da mlade direktno informišemo o ovom veoma važnom događaju ali i da im damo priliku da učestvuju u njegovom kreiranju na neki način svojim komentarima i sugestijama prije nego se on nađe na stolu ispred zastupnika Vlade Brčko distrikta,“ kaže Vladimir Kanostrevac, predsjednik Savjeta mladih u Brčkom.

Organizatori apeluju na sve koji su u mogućnosti da se odazovu na ovaj događaj, jer je riječ o najvažnijem dokumentu koji se bavi sistemskim rješenjem mladih u Brčko distriktu BiH.

„Zaista nam je važno da se što više mladih odazove, da bi šira javnost bila upoznata sa našim radom u okviru radne grupe koja radi na akcionom planu, ali isto tako uvijek insistiramo na kvalitetnoj diskusiji i pružamo mogućnost svima da svojim prijedlozima unaprijede ovaj dokument,“ dodaje Kanostrevac.

Ovaj događaj dio je projekta Zagovaračka platforma mladih 2.0 koje realizuje Krovna organizacija mladih Brčkog, zahvaljujući projektu Bosnia and Herzegovina Resiliance Initiative (BHRI), koji implementira Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM), a finansira Austrijska razvojna saradnja.

U sklopu ovog projekta Savjet mladih Brčkog uskoro planira da organizuje događaj u Brčkom, koji će okupiti predstavnike ministarstava koja se bave mladima sa svih nivoa vlasti BiH, na kojem će se diskutovati o pitanjima mladih iz cijele BiH.

Prethodni postStefan Đurić pobjednik Prosvjetinog konkursa za prvu knjigu
Sledeći postPolicija poziva građane da podrže kampanju „Poštuj život, ne oružje“