Šta trpe bh. radnici: Ukoliko pitate za “platu”, bit će vam odbijeno od plate

84

Na adresu portala Klix.ba došao je dokument koji prikazuje sramno ponašanje poslodavca prema uposlenicima, a uz zloupotrebu novog Zakona o radu FBiH.

Direktor neimenovane kompanije iz Sarajeva zaprijetio je svojim radnicima novčanom kaznom ukoliko neko od njih postavi pitanje vezano za platu, godišnji odmor i neradni dan, a pozivajući se na novi Zakon o radu.

“Vrijeme predviđeno za isplatu mjesečnih naknada je 30 dana te ukoliko u tom roku primanja ne budu isplaćena možete se obratiti pismenim putem pitanjem vezanim za to”, stoji u obavještenju upućenom radnicima.

Ukoliko neko od radnika prekrši odredbu, tj. ukoliko se poslodavcu obrati pitanjem u vezi s platom u okviru 30-dnevnog roka za isplatu, bit će kažnjen odbijanjem od plate u iznosu od 100 konvertibilnih maraka. Ukoliko se prekršaj ponovi, radnik će dobiti otkaz.

Vlasnik je, pored navedenog, dozvolio molbe za novčanu pomoć, uz pismeno priložen razlog i “detalje”.

Iako je tačno da je rok za isplatu plata za prethodni mjesec 30 dana, Zakon o radu ne poznaje pravo poslodavca da postojanje radnog odnosa sa uposlenikom uslovljava (ne)postavljanjem pitanja o plati.

Prethodni postŽOK Bimal-Jedinstvo najuspješniji klub u BiH za 2015. godinu
Sledeći postTrinaesti LOKOMOTIVA KUP 2015 počinje u petak 18.decembra

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime