STARfest u Sarajevu posjetilo 100 mladih iz Brčkog

84

Savjet/Vijeće mladih Brčko distrikta BiH, u saradnji sa Odjeljenjem za obrazovanje Vlade Distrikta i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, organizovao je posjetu STARfestu – festivalu za razvoj karijere u Centru „Skenderija“ u Sarajevu za stotinu učenika brčanskih srednjih škola JU Gimnazija „Vaso Pelagić“, JU Ekonomska škola, JU Tehnička škola, kao i studente Ekonomskog fakulteta u Brčkom.

„Sajam je prilika za mlade ljude iz Brčkog da se povežu sa različitim kompanijama i organizacijama, a Savjet/Vijeće mladih Brčko distrikta BiH, uz podršku relevantnih institucija u Distriktu, nastojaće i u budućnosti da im omogući pristup ovakvim događajima i da ih motiviše da aktivno učestvuju u vlastitoj karijernoj izgradnji“, saopštili su organizatori posjete.

Ovogodišnji drugi STARfest posvećen je Evropskoj godini vještina. Brčanski učenici i studenti posjetili su štandove čak 60 kompanija i organizacija, čiji predstavnici su bili raspoloženi da im pruže besplatno karijerno savjetovanje, mogućnost da upoznaju menadžere i lidere iz bh poslovnog svijeta, ali i civilnog sektora i neformalne edukacije. Prisustvovali su i radionicama i predavanjima, koje će im sigurno koristiti u budućnosti.

STARfest dio je nove digitalne STAR eLearning platforme koja nudi mladima besplatan video kurs o poslovima budućnosti, X faktorima za nalaženje posla kao i načinima kako te X faktore razviti i pronaći posao.

Ova posjeta realizovana je i uz podršku Kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BiH i Kancelarije koordinatora Brčko distrikta BiH pri Savjetu ministara BiH.

Gradonačelnik Zijad Nišić takođe je, sa mladima iz Brčkog, posjetio festival i na ovaj način podržao ih u budućem razvoju karijere i sticanju novih znanja, što i jeste prevashodni cilj ovog festivala.

IZVORwww.brckodanas.com; www.vlada.bdcentral.net;
Prethodni postUdruženje Sofia na Međunarodni dan filozofije proglasilo pobjednike nagradnog konkursa
Sledeći postPovodom Međunarodnog dana tolerancije, Vijeće nacionalnih manjina poziva sve sugrađane na međusobnu toleranciju i solidarnost