STEM akademija – obrazovanje djece za digitalno doba

168

STEM akademija, koja djeluje u okviru Visoke škole računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA, organizovala je za sve zainteresovane dječake i djevojčice i njihove roditelje pokazni čas u Brčkom, na kojem su se djeca i mladi upoznali sa pojmom i budućim programom STEM akademije, odnosno sa robotikom, programiranjem, elektronikom, sviranjem na bananama i jabukama, društvenom igrom „operacija“ i prije svega super se zabavili.

STEM akademija postigla je odličan uspjeh u Tuzli, gdje su do sada četiri generacije dječaka i djevojčica pohađale program akademije, te su odlučili da program prošire i na područje Brčkog.

Idejni tvorac STEM akademije je Dr. sc. Samra Mujačić, vanredni profesor na Fakultetu elektrotehnike Univerziteta u Tuzli.

„Na ideju da pokrenemo ovakvu vrstu neformalnog obrazovanja za djecu uzrasta od šest do 15 godina došli smo suprug i ja prije svega kao roditelji. I naša djeca vole čari moderne tehnologije, odnosno da provode vrijeme ispred TV ekrana, računara i pametnih telefona, pa smo htjeli da to vrijeme u stvari usmjerimo u nešto kreativno i korisno i tako je nastala STEM akademija – prva akademija ovakvog tipa koja objedinjuje na jednom mjestu nekoliko akademskih disciplina – prirodne nauke (Science), tehnologija (Technology), inženjerstvo (Engineering) i matematika (Mathematics)“, kaže Samra Mujačić, senior STEM predavač.

Program STEM akademije usmjeren je na razvoj logičkog razmišljanja, kreativnosti, kolaboracijskih, komunikacijskih i prezentacijskih vještina, a kroz edukaciju u područjima programiranja, robotike, inženjerstva, elektronike, logike i dizajna, tehnologije u cloudu i IOT (Internet of Things). STEM akademija za jednu generaciju polaznika traje koliko i školska godina, a djeca imaju jedan blok čas sedmično.

„Djeca koja završe jednu godinu akademije, uglavnom se upisuju i u narednom ciklusu, jer postaju željni znanja, druženja i zabave, a sve kroz primjenu nauke i tehnologije. Naša STEM djeca se u okviru akademije uče logici, istraživanju i promišljanju, programiranju, robotici, korištenju alata za obradu teksta, slike, zvuka i videa, upotrebi tehnologija u oblaku, sigurnoj i odgovornoj digitalnoj komunikaciji i kolaboraciji, kroz samostalan i timski rad“, kažu u STEM akademiji.

Upis na STEM akademiju u Brčkom traje do 02.11.2018. godine ili do popune grupe.

„Vrijeme u kojem živimo umnogome se zasniva na znanjima iz STEM područja. Budućnost ekonomije svakog društva leži upravo na STEM disciplinama, i to je oblast u kojem će biti kreirani najbrojniji i najatraktivniji poslovi budućnosti. Iz tog je razloga bitno da obrazujemo djecu i mlade u STEM područjima da bi bili konkurentni na tržištu rada, i u konačnici da bismo stvorili naučno i privredno konkurentniju državu. Bez obzira hoće li naši polaznici kasnije da se odluče da se direktno bave nekom granom iz STEM područja – znanja i načini razmišljanja koja djeca i mladi steknu u tim specifičnim područjima nauke bitan su preduslov za shvatanje i razvoj i u drugim, prirodnim i društvenim područjima, te gotovo neophodna u mnogim primjenama i poslovima“, objašnjava Dr. sc. Mujačić.

STEM revolucija pokrenuta je pod sloganom „JA raSTEM“, a STEM akademija obrazuje NOVU DJECU ZA DIGITALNO DOBA. Sveobuhvatni obrazovni program STEM akademije usmjeren je ka razvoju znanja i kompetencija neophodnih svakom pojedincu u digitalnom dobu, uvodeći polaznike u svijet njihove budućnosti.

„Sa djecom rade profesionalni i obučeni STEM predavači. Kroz igru, problemski i projektni pristup naši mali STEMovci će razviti svoje kompetencije, programersku i kognitivnu logiku, strukturirati svoj mozak i naučiti još jedan jezik – jezik digitalnih uređaja. Oni prave robote, povezuju strujni krug, sviraju na gitari od papira bez žica, prave sunčev sistem itd.“, kaže Samra Mujačić.

Više informacija o programu STEM akademije možete dobiti putem e-maila stem@empirica.ba, na web stranici www.stem-akademija.ba, zatim na broj telefona 049/230-111 i na FB stranici STEM akademije. Prijave i upis su u toku. Budite STEM genijalci, poručuju iz STEM akademije.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postRepriza „Nedozvanih“ sljedeće godine
Sledeći postPočinje zimsko računanje vremena