Štrajk zdravstvenih radnika u selu Bijela – rješenje na pomolu?

198

Zaposleni u Zdravstvenoj stanici Bijela, koja djeluje u okviru Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“, nakon višednevnog štrajka upozorenja i neispunjavanja njihovih zahtjeva, odlučili su da danas, 3. marta, stupe u generalni štrajk, tj. da potpuno obustave rad. Kako su naveli, biće na svojim radnim mjestima, ali neće pružati usluge zdravstvene zaštite, osim životno ugroženim pacijentima, oboljelim od malignih bolesti koji su u fazi liječenja, te izdavati doznake za već započeta bolovanja. Tokom obustave rada neće izdavati recepte, uputnice, niti vršiti laboratorijske pretrage.

Zaposleni u ovoj stanici svoje nezadovoljstvo iskazivali su 45-minutnim štrajkom upozorenja od 22. februara, kada su i iznijeli svoje zahtjeve i dali rok od deset dana upravi JZU i Vladi Distrikta za ispunjavanje njihovih zahtjeva.

Podršku nisu dobili, a kada su zaprijetili obustavom rada, predstavnici Vlade, Skupštine i JZU došli su kod njih na razgovor.

Zdravstveni radnici u Bijeloj imaju tri ključna zahtjeva

Nakon što je najavljena obustava rada zaposlenika Zdravstvene stanice Bijela, zamjenik gradonačelnika dr Anto Domić danas je s članovima Vlade posjetio ovu stanicu da bi razgovarao sa zaposlenicima. Prisutni su bili i predstavnici Skupštine, kao i menadžment JZU „Zdravstveni centar“.

„Mi imamo tri ključna zahtjeva, a to su plaćanje putnog troška, jer dosta nas putuje od različitih relacija i nismo nikada imali plaćene te troškove, a s obzirom na trenutne cijene goriva i inflaciju, to nama sada predstavlja veliki problem i izdatak. Zatim, povećanje plate za 10% i sklapanje kolektivnog ugovora koji do sada nismo uspjeli ostvariti. Zamolila bih naše pacijente da imaju strpljenja i razumijevanja za novonastalu situaciju“, izjavila je novinarima šefica Zdravstvene stanice Bijela dr. Luca Topalović i članica štrajkačkog odbora.

Odjeljenje za zdravstvo – za štrajk smo saznali iz medija

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić istakao je žaljenje zbog nastale situacije.

„Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge je o ovome saznalo putem medija i mislim da su ovo stvari koje su se moglo institucionalno riješiti. Vlada Brčko distrikta BiH je uveliko pokrenula procedure za povećanje plata i svakako radi na rješavanju ovih situacija o kojima se već godinama govori, kao što su putni troškovi. Nakon konsultacija s rukovodstvom Vlade, gradonačelnikom i zamjenikom, djelovat ćemo zajedno s menadžmentom i ove zahtjeve prihvatiti, ne samo u interesu zaposlenika, nego i naših pacijenata“, izjavio je Šadić.

„Zdravstvena ustanova postoji od 2013. godine, ranije je djelovala u sastavu Odjeljenja za zdravstvo, a kolektivni ugovor, kojim se detaljnije regulišu prava i obaveze zaposlenika, nije sačinjen. Mi smo u fazi sačinjavanja radnih grupa koji će usaglasiti materijal i elemente ugovora, naravno u saradnji s radnicima Zdravstvene stanice Bijela i sa Sindikatom nezavisnih radnika u zdravstvu. Upoznali smo Vladu i Skupštinu o aktivnostima, u stalnoj smo komunikaciji s Upravnim odborom, kako bismo što prije okončali ovu situaciju na najkvalitetniji mogući način“, istakao je direktor JZU Emir Osmanović.

Dr Domić – štrajk radnika je zakonit

Zamjenik gradonačelnika dr Anto Domić, čija supruga je u štrajkačkom odboru, kazao je da se radi o zakonitom štrajku zdravstvenih radnika, jer su se njihovi problemi i poteškoće zanemarivali, te da se radi o složenom problemu koji ne može riješiti samo jedna osoba niti jedna pozicija.

„Svi su danas ovdje došli s razlogom, da se upoznaju s problemom koji ne može riješiti jedna osoba niti može riješiti jedna pozicija. Ovo je iskorak što su uradili radnici Zdravstvene stanice u Bijeloj, koji su krenuli da alarmiraju problem u kojem se nalaze, kao i teškoću obavljanja posla, uvažavajući činjenicu da je profesija kojom se bave u drugim državama jako tražena, višestruko plaćena, s višestruko boljim uslovima za rad. Nas to mora držati budnima, stoga im treba osigurati adekvatna materijalna sredstva u smislu plaćanja putnih troškova, minulog rada, noćnog rada, dežurstva, prekovremenog rada i slično“, izjavio je zamjenik dr. Anto Domić.

Sindikat Brčko distrikta BiH podržava zdravstvene radnike u Bijeloj, koji nastavljaju da štrajkuju

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH Igor Babić dao je podršku medicinarima, ističući da brčanski sindikat već duže vrijeme traži povećanje plata svim zaposlenim, kao i potpisivanje kolektivnog ugovora.

“Ako se neki naši osnovni zahtjevi ne ispune, mi nemamo drugog rješenja nego da sa svim svojim kapacitetima i drugim granskim sindikatima, uradimo isto ovo što su uradili zaposleni u Bijeloj. Zbog nedostatka podzakonskih akata iz radno pravne oblasti, u Brčko distriktu BiH još nije došlo do donošenja kolektivnog ugovora. Smatram da je greška što u Distriktu ne postoji Odjeljenje za rad, koje bi pokrenulo pitanje donošenja kolektivnog ugovora”, izjavio je Babić i pohvalio radnike u Bijeloj koji su svojom hrabrošću prvi pokrenuli ova pitanja i izašli s njima u javnost.

Štrajk zdravstvenih radnika u Bijeloj se nastavlja, uz pružanje minimuma zdravstvene zaštite, do konačnog ispunjavanja njihovih zahtjeva.

IZVORwww.brckodanas.com; www.vlada.bdcentral.net; agencije
Prethodni postOdsjek za civilnu zaštitu dobio nove prostorije
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 6.3.2023. godine do 12.3.2023. godine