Stres i multipla skleroza

334

Udruženje oboljelih od multiplaskleroze Brčko distrikt BiH nastavlja sa predavanjima, koja imaju za cilj unapređenje zdravlja oboljelih od MS.

U prostorijama Udruženja juče je održano predavanje o stresu i multiploj sklerozi. Predavač je bila psiholog Sanja Haseljic, dugogodišnji psiholog članova udruženja.

“Stres je, nažalost, sastavni dio života svih ljudi, pa tako i oboljelih od MS-a, što predstavlja teret na ionako težak život prouzrokovan bolešću. Sanja je naglasila da je stres pojam koji se zadnjih decenija često koristi i uobičajeno je čuti “pod stresom sam” iako ponekad i ne možemo tačno da odredimo zbog čega. Stresna situacija odnosi se na vanjski dogadjaj koji remeti psiho – fizičko funkcionisanje. Način na koji će se pojedinac nositi sa stresom pod uticajem je više faktora – genetike, iskustva i ponašanja. Reakcija na stres ne treba uvijek biti negativna, stres može biti i pozitivan. Negativne posljedice izloženosti stresu mogu uzrokovati lošu adaptaciju”, kaže Slavica Jekić, predsjednica Udruženja oboljelih od multiple skleroze Brčko distrikta BiH.

Pandemija COVID-19 donijela je iznenadnu promjenu i zahtijevala adaptaciju, ali i su sada kada je trenutno, kako kažu, “najgore iza nas” ostale posljedice proživljenih iskustava, stoga je tema bila pun pogodak, predavanje opširno, a veliki broj prisutnih je komenterisao stresne situacije u kojima su se našli.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postObilježavanje „Dana mladih“ kroz manifestaciju „Dan druženja“
Sledeći postPrivremena izmjena i obustava saobraćaja na dionici raskrsnice “Kuglana”