Suđenje Bosniću – Izjasnio se da nije kriv za ubistvo M.D., slijedi glavni pretres

113

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, postavljenom u nedavno potvrđenoj optužnici, Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor Mirku Bosniću optuženom da je prošle godine u ovom gradu zajedno s Goranom Ristićem ubio mladića s inicijalima M.D.

Optužnicom kojom ga tereti za ubistvo na podmukao način Tužilaštvo Distrikta je usljed opasnosti od njegovog bjekstva postavilo prijedlog za produženje pritvora Bosniću i nakon potvrđivanja ove tužilačke odluke. Na ročištu po tom prijedlogu Osnovni sud Distrikta u cjelosti ga je prihvatio produžujući Bosniću pritvor za još dva mjeseca. S druge strane, na svom prvom pojavljivanju pred sudom po optužnici za ubistvo M.D. Bosnić se izjasnio da nije kriv za krivično djelo za koje ga Tužilaštvo Distrikta tereti. U daljem postupku protiv njega održat će se glavni pretres na kojem će Tužilaštvo izvesti blizu četiri stotine dokaza o njegovoj krivici, koje je ranije dostavilo sudu uz optužnicu.

Podsjetimo, Tužilaštvo je već dokazalo krivicu ranije optuženom Ristiću, koji je usljed toga sredinom godine nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina. Nakon što je početkom godine uhapšen u Novom Sadu i prije tri mjeseca izručen BiH, Tužilaštvo je u ovom slučaju okončalo istragu i protiv Mirka Bosnića podižući optužnicu protiv njega kao saizvršioca u ovom krivičnom djelu. Kao i Ristiću, Tužilaštvo je i Bosniću stavilo na teret podmuklo ubistvo M.D. koje je upotrebom noževa izvršeno 23. maja 2015.godine u brčanskom naselju Grčica.

Lociranju i hapšenju Mirka Bosnića, koji je nakon ubistva M.D. pobjegao s lica mjesta, prethodilo je neprekidno prikupljanje podataka o njegovom boravku i kretanju i njihova razmjena sa domaćim i inostranim pravosudnim i policijskim institucijama i agencijama. Sve neophodne radnje koje su dovele do hapšenja, izručenja, pritvaranja, te konačno optuženja Bosnića preduzete su uz intenzivan tužilački nadzor i koordinaciju, te efikasno korištenje instrumenata međunarodne pravne pomoći od strane Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Prethodni postSavi Petričeviću iz Brčkog hitno potrebna pomoć
Sledeći postBrčanska inspekcija preventivno vrši kontrolu kvaliteta pilećeg mesa

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime