Super Mario slavi trideset godina

596

Nintendov italijanski vodoinstalater Mario, koji nije ostario s godinama i proputovao je cijeli svijet, upravo je napunio tridesetu. Iako više nije dominantna figura u svijetu video igara, Super Mario je jedan od rijetkih likova iz igrica koji je dostigao kultni status i zauzeo svoje mjesto u pop kulturi.

U svijetu je prodano više od 310 miliona igara Super Mario. Uprkos tome, o njemu se ne zna mnogo. Zašto je morao biti vodoinstalater? I zašto je Italijan?

“Mario se nije trebao zvati Mario. Autori su htjeli da se zove Jumpman, što je zvučalo jako ‘cool’ u osamdesetima. Ja sam ga lično zvao Gospodin Video Igra u nadi da će se pojaviti u mnogim drugim igrama”, kaže Shigeru Miyamoto, japanski dizajner video igara koji je osmislio Marija.

On je taj koji je Mariju dodao brkove jer je mislio da će tako biti markantniji. U ono vrijeme tehnologija nije bila tako napredna da su se likovima mogle dodavati facijalne ekspresije.

Zahvaljujući Mariju, Miyamoto je postao jedan od svjetski najpoznatijih programera video igara, a Nintendo kompanija iz te branše s najvećom dobiti u svijetu.

Osamdesetih zaplet u video igrama nije bio važan. Bila je tu neka oteta princeza, a Mario se morao probiti dugim putem punim zamki i čudovišta i spasiti je. Za stotine miliona igrača na kojekakvim konzolama taj je put bio pustolovina u kojoj su uživali i pomagali malom Italijanu da skuplja novčiće, preskače kornjače i, nažalost, koji put padne u ralje biljki mesožderki.

Iako više nije toliko popularan i više nije tako ‘cool’, Mario je i dalje zvijezda. Nakon trideset godina na tržištu, Super Mario je i danas 17. najprodavanija video igra u svijetu. O njemu je čak i snimljen film u kojem su glumili Bob Hoskins, John Leguizamo i Dennis Hopper.
Iako je poptuno propao na kino blagajnama i nije vratio ni pola uloženog u produkciju, to nije nimalo naštetilo prodaji video igara.

Niti njegovom tvorcu Miyamotu nije posve jasno zašto je Mario bio tako uspješan. Jedan od razloga je možda taj što izaziva emocije koje, moguće, dijele svi ljudi jednako.

Vodoinstalater je običan čovjek s kojim se svatko može poistovjetiti, rekao je. Meni bi bilo teško i opasno skakati s takvih visina, ali bio mi je ‘gušt’ to raditi sa svojim likom bez straha da ću se povrijediti, objašnjava danas 62-godišnji Miyamoto.

(24sata.info)

Prethodni postInternet, paralelni svijet (ne)pismenih
Sledeći postU ovoj kompilaciji sažeta je sva genijalnost filmova Stanleya Kubricka

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime