„Super start“ i psihološka podrška za nastavnike

14

U vremenu u kojem se obrazovanje suočava s brojnim izazovima, osim podrške koja je potrebna đacima i roditeljima, nužno je pokazati i dodatnu brigu za nastavnike.

Zato su Društvo psihologa Republike Srpske i Fondacija „Za porodicu“, u okviru programa podrške „Super start“, pokrenuli besplatnu višednevnu online psihološku radionicu, namijenjenu nastavnom osoblju pod nazivom „Prevencija sindroma sagorjevanja“. Ovaj sindrom je praćen emocionalnom iscrpljenošću, gubitkom motivacije i osjećajem nemoći, što može značajno da utiče na kvalitet obrazovanja đaka.

„Naime, sindrom sagorijevanja, poznat i kao burnout sindrom, sve više pogađa nastavnike, koji se svakodnevno suočavaju s izazovima prenošenju znanja iz nastavnog gradiva, kao i sa izazovima razvoja učenika kao zdravih ličnosti. Osim uobičajenih izazova u radu sa učenicima, nastavnici se često suočavaju i sa visokim očekivanjima, povećanim stresom i izazovima u komunikaciji sa roditeljima“, kažu organizatori radionice.

Online radionica “Prevencija sindroma sagorijevanja” pruža nastavnom osoblju vrijedne alate i resurse za prepoznavanje, prevenciju i upravljanje sindromom sagorijevanja. Kroz interaktivne sesije i stručno vođene diskusije, nastavnici će naučiti kako da:
• prepoznaju simptome sindroma sagorijevanja i nose se sa emocionalnim stresom
• razvitju strategiju za održavanje ravnoteže između posla i privatnog života
• unaprijede komunikacijske vještine da bi se prevazišli izazove u interakciji s učenicima i roditeljima
• ispričaju svoje priče i iskustvo da bi se izgradila zajednica podrške.

Ova radionica predstavlja podršku koju partneri platforme psychocare.live daju drugim sistemskim naporima na očuvanju mentalnog zdravlja onih koji oblikuju naše mlade generacije, a time i našu budućnost.

Radionici se pristupa putem linka prevencija sindroma sagorijevanja, a prije registracije na sam događaj, potrebno je otvoriti nalog na platformi.

IZVORwww.brckodanas.com;
Prethodni postNagla promjena vremenskih prilika značajno utiče na zdravlje
Sledeći postPrezentacija poziva za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima