Supervizorova novogodišnja poruka i čestitka

69

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti uputio je svim građanima Brčkog najljepše želje za 2023. godinu, koristeći ovu priliku da se osvrne na napredak koji je Distrikt postigao u protekloj godini i posao koji je još pred njim u 2023.

Čestitku prenosimo u cjelosti:

Godina 2022. je bila puna političkih izazova za BiH, ali Brčko je zadržalo pozitivan trend i ostalo uspješan primjer drugima u BiH kako izbjeći krize i održati kurs reformi usmjerenih prema budućnosti, za dobrobit lokalne zajednice.

Uprkos globalnim poremećajima i rastućim troškovima, uzrokovanim ratom u Ukrajini, projekat modernizacije Luke Brčko ostao je na pravom putu. Plato za utovar je završen. Na proljeće bi trebalo da građani vide dolazak i montažu nove dizalice, nakon čega slijedi izgradnja novog željezničkog i cestovnog prilaza.

Pokrenuti su sporazumi u vezi sa ključnim projektima putne infrastrukture. Na institucijama na državnom nivou sada je da finaliziraju sporazum između BiH i Hrvatske u vezi sa rekonstrukcijom mosta Brčko-Gunja. Izmjene Prostornog plana Brčkog trenutno su dostupne za komentare javnosti, a usvajanje buduće trase autoputa očekuje se ubrzo nakon praznika.

U toku je projekat energetski učinkovitog utopljavanja dva javna objekta, a još će ih biti u 2023. godini. Brčko je takođe zvanično pokrenulo proceduru za izradu sveobuhvatnog plana da bi se obezbjedili parametri održivog, zelenog planiranja u okviru inicijative EBRD-a „Zeleni gradovi“.

Urađene su administrativne pripreme za donatorske infrastrukturne projekte koji će poboljšati snabdijevanje vodom i električnom energijom za domaćinstva i poslovne zone, te unaprijediti zaštitu životne sredine i prevenciju od poplava u Distriktu. Pregovori sa Svjetskom bankom o finansiranju pet takvih projekata – regulacije korita Brke i Blizne, sanacije deponije i izgradnje novog centra za upravljanje otpadom, te šetnice uz rijeku Savu – trebali bi početi u prvom kvartalu 2023. godine.

Na proljeće bi građani takođe trebalo da vide i početak radova na novoj poslovnoj zoni u sklopu javno-privatne inicijative Distrikta i “STUDEN & CO Holdinga”.

Supervizor je pozvao institucije i zvaničnike da ostanu čvrsto fokusirani na reforme koje promovišu fiskalnu disciplinu i transparentnost u javnoj potrošnji, uključujući ciljanu budžetsku potrošnju za jačanje kapitalnih projekata i kvaliteta javnih usluga. Moraju se uložiti maksimalni napori u jačanje odgovornosti javnih preduzeća i mjere protiv korupcije i sukoba interesa.

Tokom 2023. trebao bi početi konkretan rad na reformi javne uprave, uključujući zakonodavne korake usmjerene na koordinisano, odgovorno i transparentno upravljanje resursima i donošenje odluka, kao i poboljšane procedure zapošljavanja, evaluacije i otpuštanja osoblja u javnom sektoru, koje će pomoći racionalizaciji administracije, ostavljajući više novca za kapitalna ulaganja.

Spomenik civilnim žrtvama rata ponovo će istaknuti opredijeljenost Brčkog ka mirnom suživotu i pomirenju. Ovaj spomenik, dio novog urbanog parka, neće samo služiti kao prostor za prisjećanje na prošlost, već i kao mjesto okupljanja i razgovora o zajedničkoj i prosperitetnoj budućnosti za sve u Brčkom.

Nakon što su usvojeni ključni zakoni o obnovljivim izvorima i energetskoj efikasnosti, vlasti Distrikta sada moraju uložiti veće napore u konkretne korake ka energetskoj održivosti i nezavisnosti.

“Uspjeh u svim ovim sektorima omogućiće funkcionalan, održiv i jak Brčko Distrikt, sposoban da se nosi sa novim izazovima i obezbjedi da stanovnici Brčkog, posebno mladi ljudi, imaju uslove i okruženje da ostanu i napreduju ovdje. To nam svima mora biti cilj u 2023. godini. Želim vam svima srećnu, uspješnu i radosnu Novu godinu“, rekao je supervizor Mennuti.

IZVORwww.ohr.int
Prethodni postInspektorat upozorava na poštovanje Uputstva o radu u danima praznika
Sledeći postSa tržišta BiH povučeni skejtbordi, mašinice za šišanje i igračke