Susret s akademicima prigodom Međunarodnoga dana materinskoga jezika

65

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić primio je danas u Gradskoj vijećnici akademike zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Ivu Pranjkovića i prof. dr. sc. Marka Samardžiju, prigodom Međunarodnoga dana materinskoga jezika.

Nakon prijama eminentni stručnjaci predstavili su nova jezikoslovna izdanja Matice hrvatske, a u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Brčkom za sve pripadnike hrvatske jezične zajednice.

Jezikoslovno djelo Rasprave i članci, Ljudevita Jonkea predstavio je prof. dr. Marko Samardžija, dok je jezikoslovno djelo Dalibor Brozović predstavio prof. dr. sc. Ivo Pranjković. Razgovaralo se i o Srpsko-hrvatskom objasnidbenom rječniku koji je jedno od novijih izdanja Matice hrvatske u Zagrebu.

“Ovo je izvrsna prigoda da se porazgovara o statusu hrvatskog jezika kao ključne odrednice pripadnosti hrvatskog naroda i bila je čast i zadovoljstvo razgovarati sa vrsnim poznavateljima hrvatskog jezika. Organizirali su jedno predavanje koje će dobro doći svima nama za razumijevanje različitosti između jezika sa znanstvene točke gledišta”, rekao je u izjavi gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

On je također napomenuo da se u administraciji Distrikta ravnopravno koriste tri jezika ali da njihova primjena u praksi nije uvijek jednostavna.

Prema riječima profesora Samardžije u osnovi je zapravo želja da se ovdje predstave stoljeća hrvatske književnosti, zajednice koju je pokrenula Matica hrvatske prije dosta godina, u okviru koje izlaze i knjige posvećene hrvatskim jezikoslovcima.

U drugom dijelu tribine, čiji su polaznici bili prosvjetni radnici, prije svega nastavnici hrvatskog jezika u brčanskim školama, i uposlenici kulture kroz brojna pitanja od profesora su tražena pojašnjenja o dilemama koje se često susreću u svakodnevnom životu.

Predsjednik HKD “Napredak” u Brčkom dr. Anto Basić kazao je da je tematika vezana za hrvatski jezik i kniževnost značajan dio godišnjeg programa HKD Napredak Podružnice za Brčko distrikt zbog čega je i organizirano novo jezikoslovno izdanje Matice hrvatske. „A, što je veća potvrda identiteta jednog naroda od samog jezika”, zaključio je Basić.

(bdcentral.net)

Prethodni postU rijeci Savi pronađeno tijelo nestale G.S iz Sandića
Sledeći postUpriličena smotra dijela vozila i pokazna vježba u oblasti zaštite i spašavanja

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime