Susreti mladih Brčko distrikta BiH od 20. do 22. maja.

76

Savjet mladih Brčko distrikta BiH narednog vikenda organizuje manifestaciju pod nazivom „Susreti mladih Brčko distrikta BiH 2022“.

„Osim učesnika iz Brčkog, okupićemo i predstavnike krovnih tijela mladih iz cijelog regiona, te ćemo zajedno poslati poruku mira i zajedništva, upravo iz našeg grada. Smatramo da je važno da se ovakva poruka čuje u cijelom Zapadnom Balkanu“, poručuju iz Savjeta mladih.

Savjet mladih Brčko distrikta uspio je ove godine da uz mlade iz Brčkog okupi i predstavnike mladih iz drugih gradova BiH, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Tako će Brčko biti svojevrsna prestonica mladih Zapadnog Balkana od 20. do 22. maja ove godine.

„Susreti počinju uličnim performansom „Eho mira“, koji će se održati na Trgu mladih u petak 20. maja od 15:00 časova. Mladi iz Brčkog i regiona će pjesmom i plesom da poruče javnosti da su opredijeljeni za mir, zajedništvo, saradnju i prosperitet. Odmah nakon kratkog performansa „Eho mira“ selimo se u Omladinski centar, gdje počinje svečano otvaranje u 16:00 časova. Učesnicima će se obratiti najviši zvaničnici Brčko distrikta BiH, kao i ministarka civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, šefica Misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti, predstavnici ambasade Austrije i drugi zvaničnici. Nakon toga slijedi muzički nastup učenika Muzičke škole Brčko“, navode iz ovog omladinskog udruženja.

U subotu 21. maja u Omladinskom centru biće održana panel diskusija o temi „Strategija za mlade – ključ za sistemsko unapređenje položaja mladih“ s početkom u 12:00 časova, koja će se baviti položajem mladih u Brčko distriktu BiH i BiH u cjelini, sa posebnim akcentom na usvajanje Strategije za mlade Distrikta, kao krovnog, sistemskog rješenja brojnih problema sa kojima se mladi našeg grada susreću.

„U subotu će takođe biti održan i sastanak predstavnika krovnih tijela mladih Zapadnog Balkana na kojem će se razgovarati o trenutnom stanju u omladinskom sektoru zemalja Zapadnog Balkana, unapređenju saradnje krovnih tijela i novim zajedničkim inicijativama“, ističu u Savjetu mladih.

Treći dan Susreta, nedjelja 22. maj, rezervisan je za „Omladinski karavan“ u kojem će učesnici iz Brčkog, zajedno sa gostima iz regiona, obići Brčko distrikt BiH i upoznati se sa kulturnim nasljeđem Brčkog, te obići nekoliko mjesnih zajednica čiji su omladinci izuzetno aktivni u zajednici.

„Susreti mladih 2022“ realizuju se zahvaljujući podršci Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI), projekta kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM Bosnia and Herzegovina), a finansira Austrijska razvojna saradnja.

Za učešće na ovogodišnjim susretima zainteresovani se mogu prijaviti putem linka: prijava.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni post18. Međunarodni teniski turnir „BRČKO OPEN 2022“ počinje u subotu
Sledeći postNastavno – školski centar UIO biće u Brčkom