Sutra javni poziv za članove Savjeta nacionalnih manjina

95

Predsjedavajuća Komisije za zaštitu ljudskih prava Skupštine Brčko distrikta BiH Milijana Simić pozvala je danas pripadnike nacionalnih manjina s područja Brčko distrikta da se prijave na javni poziv za članove Savjeta nacionalnih manjina Distrikta.

„Javni poziv će biti objavljen na internet i facebook stranici Skupštine, kao i na oglasnoj tabli Skupštine. Uz tekst javnog poziva, u kojem su navedeni opšti i posebni uslovi prijave, biće objavljen i obrazac za prijavu, koji će zainteresovani kandidati moći da preuzmu i lično na protokolu u zgradi Skupštine, dok će popunjene prijavne obrasce dostaviti Skupštini poštom ili lično“, rekla je Milijana Simić na današnjoj konferenciji za medije.

Kandidat mora da ispuni sljedeće opšte uslove: da je državljanin BiH, da je punoljetan, da se izjašnjava kao pripadnik nacionalne manjine, da ima članstvo i da je aktivan u udruženjima koja se bave pitanjima nacionalnih manjina.

„Javni poziv će ostati otvoren 15 dana od dana objavljivanja. Sva udruženja koja se bave pitanjima nacionalnih manjina mogu kandidovati po jednog predstavnika, dok udruženje koje se bavi pitanjima više nacionalnih manjina može kandidovati više pripadnika nacionalnih manjina“, pojasnila je predsjedavajuća Simić.

„Savjet nacionalnih manjina je savjetodavno tijelo Skupštine čije formiranje je propisano Zakonom o nacionalnim manjinama Brčko distrikta. Moći će da predlaže, savjetuje i dostavlja sve preporuke koje su u vezi sa pitanjima nacionalnih manjina radi poboljšanja njihovog položaja u zajednici. Pripadnici nacionalnih manjina najbolje znaju koja su to njihova prava koja još nisu ostvarena. To su obično prava po pitanju zapošljavanja. Očekujem da će Savjet nacionalnih manjina biti formiran u narednih mjesec i po dana“, zaključila je gospođa Simić.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postOd početka pandemije od COVID-19 umrlo 500 osoba u Brčkom
Sledeći postU Galeriji Brčko distrikta BiH otvorena izložba „Žene humanitarke“